Annons:
Författare
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

»Egentligen är de flesta jobb poänglösa«

Stephan Mendel-Enk delar i sin nya bok ut satiriska svingar åt arbetslivet. Han visar hur vi bygger en stor del av vår identitet kring våra jobb –  samtidigt som han menar att de flesta arbeten i själva verket är meningslösa.
Stephan Mendel-Enk. Foto: Sofia Runarsdotter.

Ett Skypesamtal till Indien kan ha sina sidor. Författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk svarar när jag ringer upp honom för intervju, men videobilden är minst sagt diffus och ljudet fördröjt med flera sekunder. Jag hör honom ibland skratta till men vet inte alltid åt vad – det blir nästan lika skruvat som i hans nya bok Meningen med jobbet. Och det är upplagt för kommunikationsproblem. Vilket för tankarna till bokens första text, där han återger en fiktiv mejlväxling som berör ett missförstånd kring en presentationstext. Rätt snart spårar det hela ur i personangrepp, som slår allt lägre. Sådant som man arbets­kolleger emellan säkert kan tänka om var­andra, men sällan skulle sätta på pränt.

Stephan Mendel-Enk inleder sin bok med att skriva: »Vid sidan av att hitta en partner och bilda familj är att hitta ett yrke den moderna människans största livsuppgift.« Han menar att inget annat påverkar lika många områden av våra liv som just arbetet. Sedan följer ett antal komiska och absurda noveller med tema arbetsliv, i vid bemärkelse. De som vill ha konkreta råd kring hur man löser problem på arbetsplatser får leta någon annanstans.

– Jag vill skruva till verkligheten lite och försöka fatta hur man berättar historier på så många olika och bra sätt som möjligt.

Han tycker att det är roligt att utgå från olika arbetsmiljöer och undersöka hur jobbet påverkar oss – hur vi pratar, vad vi tycker och tänker.

– Man kan bli helt förvrängd och förändrad av sitt jobb. Jag har skrivit mycket om det här i mina kolumner i Metro.

Dessa kolumner funderade han på att ge ut i en samling – men han började i stället skriva på nytt material.

– Folk kan ligga vakna på nätterna och bita sönder tänderna för något som har hänt på jobbet, men om man driver lite med det hela kanske man kan bli friare i hur man ser på det.

Med sina satiriska skildringar vill han ge nya perspektiv och rätta till proportionerna lite:

– Jag tror att folk tar sina jobb och vad som gäller där på för stort allvar.

Stephan Mendel-Enk använder sig av en mängd olika genrer i dina berättelser. Det finns litterära referenser till exempelvis Vinter i paradiset av Ulf Lundell, 50 nyanser av honom av E. L. Jamesoch En dramatikers dagbo kav Lars Norén.

– Jag tycker att det är jätteroligt att göra parodier på olika genrer och plocka in sådana yrken som inte alls passar i de sammanhangen.

Han låter gärna olika världar krocka, som i novellen Rosettes syndrom – en maffiahistoria, där en gangster bryter mot det kriminella gängets sociala koder och vokabulär genom att tvångsmässigt och ofrivilligt börja rabbla litterära citat ur någon gammaldags roman, i stället för att ta till våld – ett slags Tourettes, fast bakvänt.

Själv har Stephan Mendel-Enk ett friare förhållande till vardag och yrkesarbete. Hans fru arbetar för SVT och det har gjort att de sedan nästan tio år har bott i Indien till och från. I år blir det sex månader, nästa år ännu längre tid.

– Jag får ofta massa skrividéer när jag är här. Det är inspirerande.

Han deltar därför sällan i sammanhang för journalister eller författare hemma i Sverige. Men han har erfarenhet av »vanliga« journalistjobb genom att ha vikarierat på många tidningar. Det faktum att han bara är på tillfälligt besök på redaktionerna tror han har gjort att han kan betrakta arbetsplatserna med lite distans.

Enligt Stephan Mendel-Enk är poängen med de flesta arbeten svår att hitta: många jobbar i första hand för att andra ska kunna jobba.

– Det är så jag ser på det. De flesta jobb är bara till för att det ska hållas på.

Exempelvis jobbar några på lunchrestauranger och lagar, enligt honom, mat till dem som inte kan göra det själva för att de är på jobbet. Och läkare skulle få betydligt mer tid över om de inte vore så upptagna av att bota människor med olika former av arbetsskador.

Han gör också skillnad på arbete och arbete:

– Att känna att man blir bättre och bättre på något, det är ett värde i sig. Men det är skillnad på den typen av arbete och på förvärvsarbete, som man alltid pratar om i politiska sammanhang. De allra flesta förvärvsarbeten hör till kategorin som bara pågår. Allt annat i våra liv måste skäras ned för att vi ska kunna jobba mer. Det blir absurt. För egentligen är de flesta jobb poänglösa. 

Stephan Mendel-Enk
  • Författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit sportkrönikör i Dagens Nyheter och arbetat på Sveriges Radio.
  • 2004 debuterade han med reportageboken Med uppenbar känsla för stil, som undersöker manlig­hetens avigsidor. 2010 kom hans första roman, Tre apor, som tar avstamp i självupplevda händelser och skildrar en judisk familj.
  • Meningen med jobbet utkommer i april 2014.
Bli den första att tycka till!
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med oavgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
NyhetDen nedåtgående trenden för högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få mer ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetEffektiviteten på högskolor och universitet har ett samband med hög personalomsättning. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Högst förbättringspotential har exempelvis Linnéuniversitetet och Karlstads universitet.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism. Enligt en rapport från Polisen saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu gör ett försök att vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det leder till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, uppger Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.