Annons:
Författare
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

»Egentligen är de flesta jobb poänglösa«

Stephan Mendel-Enk delar i sin nya bok ut satiriska svingar åt arbetslivet. Han visar hur vi bygger en stor del av vår identitet kring våra jobb –  samtidigt som han menar att de flesta arbeten i själva verket är meningslösa.
Stephan Mendel-Enk. Foto: Sofia Runarsdotter.

Ett Skypesamtal till Indien kan ha sina sidor. Författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk svarar när jag ringer upp honom för intervju, men videobilden är minst sagt diffus och ljudet fördröjt med flera sekunder. Jag hör honom ibland skratta till men vet inte alltid åt vad – det blir nästan lika skruvat som i hans nya bok Meningen med jobbet. Och det är upplagt för kommunikationsproblem. Vilket för tankarna till bokens första text, där han återger en fiktiv mejlväxling som berör ett missförstånd kring en presentationstext. Rätt snart spårar det hela ur i personangrepp, som slår allt lägre. Sådant som man arbets­kolleger emellan säkert kan tänka om var­andra, men sällan skulle sätta på pränt.

Stephan Mendel-Enk inleder sin bok med att skriva: »Vid sidan av att hitta en partner och bilda familj är att hitta ett yrke den moderna människans största livsuppgift.« Han menar att inget annat påverkar lika många områden av våra liv som just arbetet. Sedan följer ett antal komiska och absurda noveller med tema arbetsliv, i vid bemärkelse. De som vill ha konkreta råd kring hur man löser problem på arbetsplatser får leta någon annanstans.

– Jag vill skruva till verkligheten lite och försöka fatta hur man berättar historier på så många olika och bra sätt som möjligt.

Han tycker att det är roligt att utgå från olika arbetsmiljöer och undersöka hur jobbet påverkar oss – hur vi pratar, vad vi tycker och tänker.

– Man kan bli helt förvrängd och förändrad av sitt jobb. Jag har skrivit mycket om det här i mina kolumner i Metro.

Dessa kolumner funderade han på att ge ut i en samling – men han började i stället skriva på nytt material.

– Folk kan ligga vakna på nätterna och bita sönder tänderna för något som har hänt på jobbet, men om man driver lite med det hela kanske man kan bli friare i hur man ser på det.

Med sina satiriska skildringar vill han ge nya perspektiv och rätta till proportionerna lite:

– Jag tror att folk tar sina jobb och vad som gäller där på för stort allvar.

Stephan Mendel-Enk använder sig av en mängd olika genrer i dina berättelser. Det finns litterära referenser till exempelvis Vinter i paradiset av Ulf Lundell, 50 nyanser av honom av E. L. Jamesoch En dramatikers dagbo kav Lars Norén.

– Jag tycker att det är jätteroligt att göra parodier på olika genrer och plocka in sådana yrken som inte alls passar i de sammanhangen.

Han låter gärna olika världar krocka, som i novellen Rosettes syndrom – en maffiahistoria, där en gangster bryter mot det kriminella gängets sociala koder och vokabulär genom att tvångsmässigt och ofrivilligt börja rabbla litterära citat ur någon gammaldags roman, i stället för att ta till våld – ett slags Tourettes, fast bakvänt.

Själv har Stephan Mendel-Enk ett friare förhållande till vardag och yrkesarbete. Hans fru arbetar för SVT och det har gjort att de sedan nästan tio år har bott i Indien till och från. I år blir det sex månader, nästa år ännu längre tid.

– Jag får ofta massa skrividéer när jag är här. Det är inspirerande.

Han deltar därför sällan i sammanhang för journalister eller författare hemma i Sverige. Men han har erfarenhet av »vanliga« journalistjobb genom att ha vikarierat på många tidningar. Det faktum att han bara är på tillfälligt besök på redaktionerna tror han har gjort att han kan betrakta arbetsplatserna med lite distans.

Enligt Stephan Mendel-Enk är poängen med de flesta arbeten svår att hitta: många jobbar i första hand för att andra ska kunna jobba.

– Det är så jag ser på det. De flesta jobb är bara till för att det ska hållas på.

Exempelvis jobbar några på lunchrestauranger och lagar, enligt honom, mat till dem som inte kan göra det själva för att de är på jobbet. Och läkare skulle få betydligt mer tid över om de inte vore så upptagna av att bota människor med olika former av arbetsskador.

Han gör också skillnad på arbete och arbete:

– Att känna att man blir bättre och bättre på något, det är ett värde i sig. Men det är skillnad på den typen av arbete och på förvärvsarbete, som man alltid pratar om i politiska sammanhang. De allra flesta förvärvsarbeten hör till kategorin som bara pågår. Allt annat i våra liv måste skäras ned för att vi ska kunna jobba mer. Det blir absurt. För egentligen är de flesta jobb poänglösa. 

Stephan Mendel-Enk
  • Författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit sportkrönikör i Dagens Nyheter och arbetat på Sveriges Radio.
  • 2004 debuterade han med reportageboken Med uppenbar känsla för stil, som undersöker manlig­hetens avigsidor. 2010 kom hans första roman, Tre apor, som tar avstamp i självupplevda händelser och skildrar en judisk familj.
  • Meningen med jobbet utkommer i april 2014.
Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.