Annons:
Författare
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

»Egentligen är de flesta jobb poänglösa«

Stephan Mendel-Enk delar i sin nya bok ut satiriska svingar åt arbetslivet. Han visar hur vi bygger en stor del av vår identitet kring våra jobb –  samtidigt som han menar att de flesta arbeten i själva verket är meningslösa.
Stephan Mendel-Enk. Foto: Sofia Runarsdotter.

Ett Skypesamtal till Indien kan ha sina sidor. Författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk svarar när jag ringer upp honom för intervju, men videobilden är minst sagt diffus och ljudet fördröjt med flera sekunder. Jag hör honom ibland skratta till men vet inte alltid åt vad – det blir nästan lika skruvat som i hans nya bok Meningen med jobbet. Och det är upplagt för kommunikationsproblem. Vilket för tankarna till bokens första text, där han återger en fiktiv mejlväxling som berör ett missförstånd kring en presentationstext. Rätt snart spårar det hela ur i personangrepp, som slår allt lägre. Sådant som man arbets­kolleger emellan säkert kan tänka om var­andra, men sällan skulle sätta på pränt.

Stephan Mendel-Enk inleder sin bok med att skriva: »Vid sidan av att hitta en partner och bilda familj är att hitta ett yrke den moderna människans största livsuppgift.« Han menar att inget annat påverkar lika många områden av våra liv som just arbetet. Sedan följer ett antal komiska och absurda noveller med tema arbetsliv, i vid bemärkelse. De som vill ha konkreta råd kring hur man löser problem på arbetsplatser får leta någon annanstans.

– Jag vill skruva till verkligheten lite och försöka fatta hur man berättar historier på så många olika och bra sätt som möjligt.

Han tycker att det är roligt att utgå från olika arbetsmiljöer och undersöka hur jobbet påverkar oss – hur vi pratar, vad vi tycker och tänker.

– Man kan bli helt förvrängd och förändrad av sitt jobb. Jag har skrivit mycket om det här i mina kolumner i Metro.

Dessa kolumner funderade han på att ge ut i en samling – men han började i stället skriva på nytt material.

– Folk kan ligga vakna på nätterna och bita sönder tänderna för något som har hänt på jobbet, men om man driver lite med det hela kanske man kan bli friare i hur man ser på det.

Med sina satiriska skildringar vill han ge nya perspektiv och rätta till proportionerna lite:

– Jag tror att folk tar sina jobb och vad som gäller där på för stort allvar.

Stephan Mendel-Enk använder sig av en mängd olika genrer i dina berättelser. Det finns litterära referenser till exempelvis Vinter i paradiset av Ulf Lundell, 50 nyanser av honom av E. L. Jamesoch En dramatikers dagbo kav Lars Norén.

– Jag tycker att det är jätteroligt att göra parodier på olika genrer och plocka in sådana yrken som inte alls passar i de sammanhangen.

Han låter gärna olika världar krocka, som i novellen Rosettes syndrom – en maffiahistoria, där en gangster bryter mot det kriminella gängets sociala koder och vokabulär genom att tvångsmässigt och ofrivilligt börja rabbla litterära citat ur någon gammaldags roman, i stället för att ta till våld – ett slags Tourettes, fast bakvänt.

Själv har Stephan Mendel-Enk ett friare förhållande till vardag och yrkesarbete. Hans fru arbetar för SVT och det har gjort att de sedan nästan tio år har bott i Indien till och från. I år blir det sex månader, nästa år ännu längre tid.

– Jag får ofta massa skrividéer när jag är här. Det är inspirerande.

Han deltar därför sällan i sammanhang för journalister eller författare hemma i Sverige. Men han har erfarenhet av »vanliga« journalistjobb genom att ha vikarierat på många tidningar. Det faktum att han bara är på tillfälligt besök på redaktionerna tror han har gjort att han kan betrakta arbetsplatserna med lite distans.

Enligt Stephan Mendel-Enk är poängen med de flesta arbeten svår att hitta: många jobbar i första hand för att andra ska kunna jobba.

– Det är så jag ser på det. De flesta jobb är bara till för att det ska hållas på.

Exempelvis jobbar några på lunchrestauranger och lagar, enligt honom, mat till dem som inte kan göra det själva för att de är på jobbet. Och läkare skulle få betydligt mer tid över om de inte vore så upptagna av att bota människor med olika former av arbetsskador.

Han gör också skillnad på arbete och arbete:

– Att känna att man blir bättre och bättre på något, det är ett värde i sig. Men det är skillnad på den typen av arbete och på förvärvsarbete, som man alltid pratar om i politiska sammanhang. De allra flesta förvärvsarbeten hör till kategorin som bara pågår. Allt annat i våra liv måste skäras ned för att vi ska kunna jobba mer. Det blir absurt. För egentligen är de flesta jobb poänglösa. 

Stephan Mendel-Enk
  • Författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit sportkrönikör i Dagens Nyheter och arbetat på Sveriges Radio.
  • 2004 debuterade han med reportageboken Med uppenbar känsla för stil, som undersöker manlig­hetens avigsidor. 2010 kom hans första roman, Tre apor, som tar avstamp i självupplevda händelser och skildrar en judisk familj.
  • Meningen med jobbet utkommer i april 2014.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.