Annons:
Bild:Getty Images
Fruktkorg
Fördjupning
AVSusanne Eriksson0 kommentarerTyck till!

Ekologiskt och svenskt ska det vara i korgen

Att ha en fruktkorg är upp­skattat bland anställda på landets arbetsplatser. Den mest populära frukten är bananen. Och ekologiskt och svenskt efter­frågas alltmer, berättar företrädare för fruktkorgs­företag.

– Det som alltid går åt först är bananer. Vi äter mest bananer i snitt i världen om man bortser från de banan­producerande länderna, säger Mikael Engqvist på företaget Fruktdealen.

Svenskarna är också ganska konven­tionella, menar han, de kan gärna ta en mango eller en melon som lite extra, men utan att tulla på bananer, päron, äpplen och säsongsfrukt som apelsin.

Allt fler vill också ha svenskt och ekologiskt, något som hans företag tagit fasta på. Sedan flera år tillbaka levererar de till exempel bara eko­logiskt odlade bananer.

Den klassiska fruktkorgen i rotting, som länge varit mest efterfrågad, har också fått konkurrens. Trenden går mot leverans i lådor eller ställ, för­klarar Mikael Engqvist.

– Och så vill man ha mer service, att frukten packas upp och att mjölken till kaffet som vi ofta levererar också kommer ända in i kylen.

På Ekonomistyrningsverket, ESV, har man diskuterat fruktkorgens vara eller inte vara, men beslutat sig för att behålla den som en förmån.

– Vi anser att det är en generös förmån från arbetsgivarens sida som vi vill tillhandahålla för vår personal. Vi upplever att frukten är uppskattad av våra anställda på det stora hela, säger Helena Wingemo, HR-chef på ESV.

Fruktkorg – en skattefri förmån

Personalvårdsförmåner som kaffe, förfriskningar, frukt och annan enklare förtäring är skattefritt för den anställda. Förutsättningen är att det som erbjuds inte kan ses som en hel måltid.

En frukt med traditioner

Äpplet har en lång historia. Det har gjorts fynd av äppelrester vid boplatser från yngre stenåldern och bronsåldern i Centraleuropa. De homeriska hymnerna inne­håller också vittnesmål om äppelodlingar i Grekland och romerska riket. I Norden nämns äpplen i Snorre Stur­lassons Edda. I Sverige har man grävt fram ett förkolnat äpple nära Omberg i Östergötland från 2500 år före Kristus.

Bananen i poppistoppen
 1. Banan
 2. Äpple
 3. Apelsin
 4. Småcitrus
 5. Päron

Rankinglistan bygger på fruktförsäljningen i 1400 Ica-butiker.

Källa: Ica

Vi äter för lite frukt och grönsaker

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna äter cirka 500 gram frukt och grönsaker varje dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. Ett medelstort äpple väger ungefär 125 gram och en banan utan skal något mindre. I dag är det bara två av tio svenskar som äter 500 gram frukt och grönsaker per dag eller mer.

1909

1909 började bananer importeras till Sverige.

Kostnaden för frukt varierar

Publikt frågade sexton statliga verksamheter om de bjuder sina anställda på frukt eller inte, samt hur mycket frukten kostar per anställd. Tio svarade. Av dessa har sex fruktkorg. De fyra som inte har det är Försäkringskassan Aktivitetsstöd & Etablerings­förmåner Syd, Högskolan Väst, Krono­fogden och Postnord. Summorna avser kronor per anställd och månad och är inklusive moms.

 • Statens historiska museer: 90 kronor
 • Kommerskollegium: 82 kronor
 • Inspektionen för vård och omsorg (Jönköping): 75 kornor
 • Statens skolinspektion: 45 kronor
 • Post- och telestyrelsen: 40 kronor
 • Ekonomistyrningsverket: 38 kronor
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetAllt talar för att Sverige får en ny regering med Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som C och L träffat med regeringspartierna S och MP innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
Miljö- och energidepartementetNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
Offentlighet och sekretessNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.