Ekonomiska bekymmer hos var femte

SCB2004-01-28

Var femte hushåll har svårt att klara sina löpande utgifter. Bland unga mellan 18 och 30 år har en av tre svårt att klara sin ekonomi.

Det är SCB som på TCOs uppdrag frågat 1 300 personer om deras privatekonomi under 2003.

En tredjedel av samtliga tillfrågade skulle inte klara att i en oförutsedd situation få fram 15 000 kronor ur egen kassa. Av de unga skulle närmare hälften inte klara det.

Undersökningen visar också att var tredje kvinna och en dryg femtedel av männen ofta oroar sig för sin ekonomi.

Om ekonomin försämras skulle de flesta dra in på resor och restaurangbesök. Om ekonomin förbättras skulle fyra av fem lägga mer pengar på resor. Två tredjedelar skulle lägga mer pengar på sparande.

Snittlönen för förvärvsarbetande från 18 år och uppåt beräknas bli 281 000 kronor för män och 203 000 kronor för kvinnor. Av det är cirka 10 procent en oförklarlig löneskillnad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA