Elva myndigheter saknar ordinarie högsta chef

STATSFÖRVALTNING2019-02-06

Sedan valet har inga nya myndighetschefer tillsatts, eftersom övergångsregeringen avstått från att fylla vakanserna. I dag saknar elva myndigheter en ordinarie högsta chef. På Regeringskansliet vill man inte svara på hur snabbt nya myndighetschefer kan vara på plats.

Av:  Carl von Scheele

Försäkringskassan, Moderna museet, Försvarets forskningsinstitut och ett par länsstyrelser är exempel på myndigheter som saknar en ordinarie högsta chef.

Men Regeringskansliet vill inte uttala sig om hur snabbt vakanserna kan fyllas. ”Det går inte att ge ett generellt svar på denna fråga då komplexiteten kan variera mellan olika myndigheter och chefsbefattningar”, skriver man i ett mejl till Publikt.

En del av rekryteringarna har kommit en bit på väg. Tjänsterna utannonserades medan övergångsregeringen ledde landet. Däremot var det inte aktuellt för den tillfälliga regeringen att tillsätta några nya generaldirektörer.

Av ett pm från 1990, ”En övergångsregerings befogenheter”, framgår att en sådan regering bör undvika utnämningar av högre chefer, som till exempel myndighetschefer.

På Försäkringskassan har man väntat sedan förra våren på en ny generaldirektör, men den dåvarande regeringen väntade med utnämningen med motiveringen att efter valet skulle det nya styret få tillsätta denna viktiga post.

– Det är naturligtvis alltid bättre att inte ha en tillfällig generaldirektör, men vi är rätt vana vid denna situation. Vid rätt många tillfällen de senaste 15 åren har vi haft tillfälliga lösningar, säger Siv Norlin, ordförande för STs avdelning på Försäkringskassan.

För närvarande har Försäkringskassan en tillförordnad generaldirektör, Maria Hemström-Hemmingsson. Hon är tjänstledig från generaldirektörsstolen på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, som är tillsynsmyndighet för Försäkringskassan.

– Vi upplever inte att verksamheten har gått i stå med vår nuvarande lösning, utan vår tillförordnade generaldirektör tar tag i de saker som behövs. Men det är klart att det finns en osäkerhetsfaktor när vi inte vet om hon får fortsätta eller inte, säger Siv Norlin.

Hon tycker det är synd tillsättandet tar lång tid.

– Det är inte bra. Därför skulle det vara bäst om vi fick en generaldirektör ganska snabbt.

Myndigheter utan ordinarie högsta chef

Försäkringskassan - Generaldirektören omplacerades våren 2018.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI - Generaldirektören blev statssekreterare hos försvarsministern för två veckor sedan.

Moderna museet - Generaldirektören slutade vid årsskiftet.

Sveriges lantbruksuniversitet - Rektor slutade vid årsskiftet.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF - Generaldirektören tog tjänstledigt våren 2018.

Statens institutionsstyrelse - Generaldirektören slutade 1 november 2018.

Svenska institutet för europapolitiska studier SIEPS - Generaldirektören slutade 15 augusti 2018.

Inspektionen för strategiska produkter - Generaldirektören slutade 31 oktober 2018.

Svenska institutet - Generaldirektören slutade 1 oktober 2018.

Länsstyrelsen i Gotlands län - Landshövdingen slutade 1 januari 2019.

Länsstyrelsen i Värmlands län - Landshövdingen slutade 1 januari 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA