En av tio tycker jobbet är utan mening

ARBETSMILJÖ2019-01-17

En av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.

Tio procent av landets anställda uppger att deras jobb inte är meningsfullt, men det är stora skillnader mellan olika näringsgrenar. Det redovisar 2018 års Jobbhälsoindex.

”Inom vård, skola och omsorg är det bara en på tjugo som inte tycker jobbet är meningsfullt, medan det inom tillverkningsindustri och handel är hela tre av tjugo som inte anser jobbet meningsfullt”, kommenterar Jobbhälsoindex Lars Hjalmarsson i ett pressmeddelande.

I undersökningen, som bygger på svar från 10 000 personer i arbetslivet, säger 15 procent av cheferna i offentlig sektor att deras arbete inte är meningsfullt. Motsvarande andel bland chefer i privat sektor är 11 procent. Bland de offentliga chefernas medarbetare är det bara 7 procent som anser att arbetet inte är meningsfullt.

Om man vänder på det anser drygt varannan offentliganställd chef att obbet är meningsfullt, medan motsvarande andel bland deras medarbetare är 68 procent. Bland de offentliga cheferna är det en av tre som besvarar frågan med ”varken eller”.

Enligt Jobbhälsoindex anser tolv procent av de som arbetar på en mansdominerad arbetsplats att deras arbete saknar mening. På kvinnodominerade arbetsplatser tycker nio procent så. 

”Den yngre arbetskraften ser i klart mindre utsträckning sitt arbete som meningsfullt jämfört med de äldre. Bland män 30 år och yngre anser 16 procent att arbetet inte är meningsfullt. Motsvarande andel bland kvinnor, 55 år eller äldre, är bara 6 procent”, påpekar vd Johan Parmler vid Svenskt kvalitetsindex i pressmeddelandet.

Svenskt jobbhälsoindex

Jobbhälsoindex (tidigare Jobbhälsobarometern) har genomförts årligen sedan 2007. För 2018 har cirka 10 000 respondenter besvarat ett 70-tal frågor. De svarande kommer ur ett representativt urval av drygt 17 000 personer som arbetar minst halvtid i åldersgruppen 20 – 65 år. Jobbhälsindex tas fram av Jobbhälsoindex i Sverige AB och Svenskt Kvalitetsindex, SKI.

Källa: Jobbhälsoindex AB

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA