En facklig kraftsamling

LEDARE: LEDARE JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-15
Av:  Jan-Åke Porseryd

Drömmen om att skapa ett nytt stort fackförbund för service- och tjänstesektorn börjar alltmer närma sig verkligheten.

Samtliga fyra förbundsstyrelser i TriO-projktetet har nu ställt sig bakom hela den rapport som beskriver hur det nya förbundet ska byggas upp.

Rapporten presenterades första gången i Bålsta utanför Stockholm i februari. De fyra förbunden enades då om att utreda ekonomin för projektet mer i detalj fram till i slutet av april.

Detta är nu gjort och styrelserna i ST, SKTF, HTF och Försäkringsanställdas Förbund konstaterar att de ekonomiska antaganden håller. Det är möjligt att sänka medlemsavgifterna med 50 miljoner kronor (med motsvarande besparingar i organisationen) och det finns ett utrymme på 30 miljoner kronor för årliga extrasatsningar.

En kongress med 350 ombud blir högsta beslutande instans. Två typer av avdelningar kommer att finnas: Arbetsplatsanknutna avdelningar och regionavdelningar. En uppbyggnad som bör tillgodose ST-avdelningarnas önskemål.

Det blir ett stort förbund med långt mer än 400 000 medlemmar. Det blir ett kompetent kollektiv som med sin storlek får ökad tyngd i samhällsdebatten och som med stor kraft kan matcha arbetsgivarnas och politikernas utspel.

Storleken är bara en av fördelarna. Det nya förbundets uppbyggnad – och de resurser som kommer att stå till buds – ger stora möjligheter till nytänkande och offensiva satsningar.

Medlemmen och villkoren på arbetsplatsen – sådant som lön, arbetsmiljö, trivsel och utvecklingsmöjligheter – sätts i centrum.
Dessutom: Det nya förbundet river gränserna mellan statlig, kommunal och privat verksamhet. Med allt otydligare sektorsgränser är det varken acceptabelt eller tidsenligt att laborera med överföringar och tvister mellan förbund p g a att arbetsgivaren stuvar om.

En stötesten i den fortsatta processen är naturligtvis splittringen i HTFs förbundsstyrelse. Efter en reservation av fyra ledamöter skickar styrelsen frågan vidare till ett förbundsråd (motsvarigheten till STs kongress) den 11–12 juni. HTF-ledningen låter förbundets högsta beslutande organ uttala sig i frågan redan på försommaren i stället för i september.

Vilken ställning förbundsrådet kommer att inta, går naturligtvis inte att säga i dag. Men HTF-styrelsens majoritet utgår ifrån att TriO-planerna får fortsatt stöd och tidsplaneringen står fast – det nya förbundet ska vara bildat senast den 1 januari 2003.

Skapandet av det nya förbundet är en facklig kraftsamling av imponerande slag.

En sådan manifestation är av extra värde i dessa tider när larmrapporter om fackets minskade makt och minskade medlemsantal skadeglatt sprids i (arbetsgivarna närstående) dags- och ekonomipress.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA