Annons:
Bild:Pressfoto
Stand up
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

En man som inte kan hålla käften

Özz Nûjen firar 15 år på stand up-scenen med föreställningen »Sveriges historia«. Publikt möter en komiker som hatar hyckleri och som inte väjer för allvaret ens när det ska vara roligt.

Det är något visst med tomheten i en teatersalong mellan föreställningar. En känsla av att stillheten är bedräglig – snart ska bänkraderna fyllas på nytt, snart är här liv och rörelse igen. Men inte nu. Rivals 700 röda sammetsfåtöljer gapar tomma när Özz Nûjen en måndagseftermiddag visar in i salongen och väljer en stol allra längst fram, på första parkett. På scenen där det just nu bara står en bricka med mineral­vattenflaskor har han och kollegan Måns Möller inom kort premiär för showen »Sveriges historia«.

– Vi tyckte att det var ett ämne som låg i tiden, säger Özz Nûjen.

– Känner man inte till sin historia förstår man inte varför vi är de vi är i dag. Bara en sådan sak som att vårt Sverige fram till 1940-talet var ett utvandrarland ger perspektiv på tillvaron.

I sina föreställningar har Özz Nûjen tidigare tagit upp sådant som svensk vapenexport, rasism och diskri­minering på arbets­marknaden. I »Dålig stämning« (2012) återgav han familjens flykt från Turkiet, där pappan var enga­gerad i kampen för kurders rättigheter. Özz Nûjen var åtta år gammal när mamman flydde med honom och hans fyra syskon. 

Inte ens då kunde han vara tyst, berättar han. I »Dålig stämning« beskrev han hur han, trots mammans förmaningar, plötsligt börjar hosta och låta under flykten över minfälten mellan Turkiet och Syrien: »Allt stelnar till (…) Mamma har sagt att just i det ögonblicket åldrades hon fem år. Men av någon outgrundlig anledning var det ingen som hörde oss. Vi kom över helskinnade.«

Minorna var tillverkade av Bofors, berättar han. Alla i publiken är tysta. Allvaret biter. »Och jag kan fortfarande inte hålla käften«, avslutar han och publiken skrattar lättat.

Det är inte bara kul att se Özz Nûjen. Jag frågar om han ser sig själv som en folkbildare.

– Nej, jag ser inte mig själv som någon­ting. Jag känner inte att jag måste bilda folk. Jag känner att jag måste ha kul, samtidigt som jag säger något som jag tycker är kul och angeläget. Men folkbildare... Nej. Det får stå för folk i så fall. Vad jag än säger har folk olika uppfattning om det.

Özz Nûjen, som efter flykten från Turkiet växte upp i Rinkeby i norra Stockholm, är utbildad skådespelare och arbetar fortfarande som det till och från. Men sedan 15 år tillbaka är det främst inom stand up han har försörjt sig. Debuten gjorde han på Engelen i Stockholm våren 1999.

– Första gången gick det ganska bra. Andra gången gick det rent ut sagt åt helvete. Det var så dåligt att klockorna stannade. Hade det varit min förs­ta gång hade det nog inte blivit något mer. Men nu började jag fundera: Vad var det som gjorde att det inte funkade? Jag hade samma material, det var på samma scen... Tredje gången gick det lite bättre.

Så fortsatte det. Snart arrangerade Özz Nûjen egna klubbar och tog initiativ för att få scenen att växa. Utbildningen StandupStar, SVT-programmet Stockholm Live och Svenska standup-galan var några av de projekt han drog i gång.

– För att saker ska leva måste man ha en historia, man måste bygga legender, institutioner, traditioner och så vidare. Nu finns det. Nu är det andra som tar över, andra som fortsätter, samtidigt som vi äldre tvingas bli bättre av konkurrensen.

Vad har du själv lärt dig under de här åren?

– Att man ska vara sig själv. Och ärlig. Om ett skämt inte funkar, låtsas inte som att det gjorde det. Håll inte på och ljug för dig själv. Publiken märker det.

Den nya föreställningen handlar inte om hans egen, utan om hela Sveriges historia. Det är slående, säger Özz Nûjen, att »så fruktansvärt mycket historia är skapad av män, för män, för att behålla männens makt«.

– Och där står vi, två män, och skämtar återigen om att kvinnor inte syns i historien. På ett sätt spelar det ingen roll vad vi säger, vi är en del av problemet. Det enda vi kan göra är att erkänna det. Det är första steget mot att förändra något.

Han säger att han försöker göra så gott han kan, i en värld som är orättvis och full av diskriminering.

– Det är bra att göra så gott man kan. Jag gör fel, jag ljuger, jag hycklar, jag är sexistisk ibland, men jag vet om det och jag försöker lära mig av det.

Özz Nûjen
  • Ålder: 40 år.
  • Bor: Stockholm.
  • Aktuell: Med showen »Sveriges historia«, som han gör med Måns Möller. Premiär 5 november på Rival i Stockholm. Spelas sedan även på Draken i Göteborg.
  • Skrattar åt: Måns Möller, Amy Schumer, Bill Burr, David Batra, Johan Glans, Marika Carlsson, Ann Westin och Patrik Larsson. Om den sistnämnde säger han:  »Han är lite mindre känd, men en otroligt rolig komiker. Han kör en karaktär som heter Karsten Torebjer, en dansk spökjägare som pratar låtsas­danska. Det är jättefjantigt, och jättekul.«
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.