Annons:
Bild:Pressfoto
Stand up
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

En man som inte kan hålla käften

Özz Nûjen firar 15 år på stand up-scenen med föreställningen »Sveriges historia«. Publikt möter en komiker som hatar hyckleri och som inte väjer för allvaret ens när det ska vara roligt.

Det är något visst med tomheten i en teatersalong mellan föreställningar. En känsla av att stillheten är bedräglig – snart ska bänkraderna fyllas på nytt, snart är här liv och rörelse igen. Men inte nu. Rivals 700 röda sammetsfåtöljer gapar tomma när Özz Nûjen en måndagseftermiddag visar in i salongen och väljer en stol allra längst fram, på första parkett. På scenen där det just nu bara står en bricka med mineral­vattenflaskor har han och kollegan Måns Möller inom kort premiär för showen »Sveriges historia«.

– Vi tyckte att det var ett ämne som låg i tiden, säger Özz Nûjen.

– Känner man inte till sin historia förstår man inte varför vi är de vi är i dag. Bara en sådan sak som att vårt Sverige fram till 1940-talet var ett utvandrarland ger perspektiv på tillvaron.

I sina föreställningar har Özz Nûjen tidigare tagit upp sådant som svensk vapenexport, rasism och diskri­minering på arbets­marknaden. I »Dålig stämning« (2012) återgav han familjens flykt från Turkiet, där pappan var enga­gerad i kampen för kurders rättigheter. Özz Nûjen var åtta år gammal när mamman flydde med honom och hans fyra syskon. 

Inte ens då kunde han vara tyst, berättar han. I »Dålig stämning« beskrev han hur han, trots mammans förmaningar, plötsligt börjar hosta och låta under flykten över minfälten mellan Turkiet och Syrien: »Allt stelnar till (…) Mamma har sagt att just i det ögonblicket åldrades hon fem år. Men av någon outgrundlig anledning var det ingen som hörde oss. Vi kom över helskinnade.«

Minorna var tillverkade av Bofors, berättar han. Alla i publiken är tysta. Allvaret biter. »Och jag kan fortfarande inte hålla käften«, avslutar han och publiken skrattar lättat.

Det är inte bara kul att se Özz Nûjen. Jag frågar om han ser sig själv som en folkbildare.

– Nej, jag ser inte mig själv som någon­ting. Jag känner inte att jag måste bilda folk. Jag känner att jag måste ha kul, samtidigt som jag säger något som jag tycker är kul och angeläget. Men folkbildare... Nej. Det får stå för folk i så fall. Vad jag än säger har folk olika uppfattning om det.

Özz Nûjen, som efter flykten från Turkiet växte upp i Rinkeby i norra Stockholm, är utbildad skådespelare och arbetar fortfarande som det till och från. Men sedan 15 år tillbaka är det främst inom stand up han har försörjt sig. Debuten gjorde han på Engelen i Stockholm våren 1999.

– Första gången gick det ganska bra. Andra gången gick det rent ut sagt åt helvete. Det var så dåligt att klockorna stannade. Hade det varit min förs­ta gång hade det nog inte blivit något mer. Men nu började jag fundera: Vad var det som gjorde att det inte funkade? Jag hade samma material, det var på samma scen... Tredje gången gick det lite bättre.

Så fortsatte det. Snart arrangerade Özz Nûjen egna klubbar och tog initiativ för att få scenen att växa. Utbildningen StandupStar, SVT-programmet Stockholm Live och Svenska standup-galan var några av de projekt han drog i gång.

– För att saker ska leva måste man ha en historia, man måste bygga legender, institutioner, traditioner och så vidare. Nu finns det. Nu är det andra som tar över, andra som fortsätter, samtidigt som vi äldre tvingas bli bättre av konkurrensen.

Vad har du själv lärt dig under de här åren?

– Att man ska vara sig själv. Och ärlig. Om ett skämt inte funkar, låtsas inte som att det gjorde det. Håll inte på och ljug för dig själv. Publiken märker det.

Den nya föreställningen handlar inte om hans egen, utan om hela Sveriges historia. Det är slående, säger Özz Nûjen, att »så fruktansvärt mycket historia är skapad av män, för män, för att behålla männens makt«.

– Och där står vi, två män, och skämtar återigen om att kvinnor inte syns i historien. På ett sätt spelar det ingen roll vad vi säger, vi är en del av problemet. Det enda vi kan göra är att erkänna det. Det är första steget mot att förändra något.

Han säger att han försöker göra så gott han kan, i en värld som är orättvis och full av diskriminering.

– Det är bra att göra så gott man kan. Jag gör fel, jag ljuger, jag hycklar, jag är sexistisk ibland, men jag vet om det och jag försöker lära mig av det.

Özz Nûjen
  • Ålder: 40 år.
  • Bor: Stockholm.
  • Aktuell: Med showen »Sveriges historia«, som han gör med Måns Möller. Premiär 5 november på Rival i Stockholm. Spelas sedan även på Draken i Göteborg.
  • Skrattar åt: Måns Möller, Amy Schumer, Bill Burr, David Batra, Johan Glans, Marika Carlsson, Ann Westin och Patrik Larsson. Om den sistnämnde säger han:  »Han är lite mindre känd, men en otroligt rolig komiker. Han kör en karaktär som heter Karsten Torebjer, en dansk spökjägare som pratar låtsas­danska. Det är jättefjantigt, och jättekul.«
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.