Annons:
Bild:Pressfoto
Stand up
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

En man som inte kan hålla käften

Özz Nûjen firar 15 år på stand up-scenen med föreställningen »Sveriges historia«. Publikt möter en komiker som hatar hyckleri och som inte väjer för allvaret ens när det ska vara roligt.

Det är något visst med tomheten i en teatersalong mellan föreställningar. En känsla av att stillheten är bedräglig – snart ska bänkraderna fyllas på nytt, snart är här liv och rörelse igen. Men inte nu. Rivals 700 röda sammetsfåtöljer gapar tomma när Özz Nûjen en måndagseftermiddag visar in i salongen och väljer en stol allra längst fram, på första parkett. På scenen där det just nu bara står en bricka med mineral­vattenflaskor har han och kollegan Måns Möller inom kort premiär för showen »Sveriges historia«.

– Vi tyckte att det var ett ämne som låg i tiden, säger Özz Nûjen.

– Känner man inte till sin historia förstår man inte varför vi är de vi är i dag. Bara en sådan sak som att vårt Sverige fram till 1940-talet var ett utvandrarland ger perspektiv på tillvaron.

I sina föreställningar har Özz Nûjen tidigare tagit upp sådant som svensk vapenexport, rasism och diskri­minering på arbets­marknaden. I »Dålig stämning« (2012) återgav han familjens flykt från Turkiet, där pappan var enga­gerad i kampen för kurders rättigheter. Özz Nûjen var åtta år gammal när mamman flydde med honom och hans fyra syskon. 

Inte ens då kunde han vara tyst, berättar han. I »Dålig stämning« beskrev han hur han, trots mammans förmaningar, plötsligt börjar hosta och låta under flykten över minfälten mellan Turkiet och Syrien: »Allt stelnar till (…) Mamma har sagt att just i det ögonblicket åldrades hon fem år. Men av någon outgrundlig anledning var det ingen som hörde oss. Vi kom över helskinnade.«

Minorna var tillverkade av Bofors, berättar han. Alla i publiken är tysta. Allvaret biter. »Och jag kan fortfarande inte hålla käften«, avslutar han och publiken skrattar lättat.

Det är inte bara kul att se Özz Nûjen. Jag frågar om han ser sig själv som en folkbildare.

– Nej, jag ser inte mig själv som någon­ting. Jag känner inte att jag måste bilda folk. Jag känner att jag måste ha kul, samtidigt som jag säger något som jag tycker är kul och angeläget. Men folkbildare... Nej. Det får stå för folk i så fall. Vad jag än säger har folk olika uppfattning om det.

Özz Nûjen, som efter flykten från Turkiet växte upp i Rinkeby i norra Stockholm, är utbildad skådespelare och arbetar fortfarande som det till och från. Men sedan 15 år tillbaka är det främst inom stand up han har försörjt sig. Debuten gjorde han på Engelen i Stockholm våren 1999.

– Första gången gick det ganska bra. Andra gången gick det rent ut sagt åt helvete. Det var så dåligt att klockorna stannade. Hade det varit min förs­ta gång hade det nog inte blivit något mer. Men nu började jag fundera: Vad var det som gjorde att det inte funkade? Jag hade samma material, det var på samma scen... Tredje gången gick det lite bättre.

Så fortsatte det. Snart arrangerade Özz Nûjen egna klubbar och tog initiativ för att få scenen att växa. Utbildningen StandupStar, SVT-programmet Stockholm Live och Svenska standup-galan var några av de projekt han drog i gång.

– För att saker ska leva måste man ha en historia, man måste bygga legender, institutioner, traditioner och så vidare. Nu finns det. Nu är det andra som tar över, andra som fortsätter, samtidigt som vi äldre tvingas bli bättre av konkurrensen.

Vad har du själv lärt dig under de här åren?

– Att man ska vara sig själv. Och ärlig. Om ett skämt inte funkar, låtsas inte som att det gjorde det. Håll inte på och ljug för dig själv. Publiken märker det.

Den nya föreställningen handlar inte om hans egen, utan om hela Sveriges historia. Det är slående, säger Özz Nûjen, att »så fruktansvärt mycket historia är skapad av män, för män, för att behålla männens makt«.

– Och där står vi, två män, och skämtar återigen om att kvinnor inte syns i historien. På ett sätt spelar det ingen roll vad vi säger, vi är en del av problemet. Det enda vi kan göra är att erkänna det. Det är första steget mot att förändra något.

Han säger att han försöker göra så gott han kan, i en värld som är orättvis och full av diskriminering.

– Det är bra att göra så gott man kan. Jag gör fel, jag ljuger, jag hycklar, jag är sexistisk ibland, men jag vet om det och jag försöker lära mig av det.

Özz Nûjen
  • Ålder: 40 år.
  • Bor: Stockholm.
  • Aktuell: Med showen »Sveriges historia«, som han gör med Måns Möller. Premiär 5 november på Rival i Stockholm. Spelas sedan även på Draken i Göteborg.
  • Skrattar åt: Måns Möller, Amy Schumer, Bill Burr, David Batra, Johan Glans, Marika Carlsson, Ann Westin och Patrik Larsson. Om den sistnämnde säger han:  »Han är lite mindre känd, men en otroligt rolig komiker. Han kör en karaktär som heter Karsten Torebjer, en dansk spökjägare som pratar låtsas­danska. Det är jättefjantigt, och jättekul.«
Bli den första att tycka till!
LÖNNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket, Socialstyrelsen.
ARBETSMILJÖNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Systemet skapar stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet, sägs det i skrivelsen.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.