Annons:
kultur
Kultur
AVEva Spira0 kommentarerTyck till!

En mening kan ta en hel dag att skriva

När hon fått Augustpriset för ”Aprilhäxan” kom skräcken för nästa bok. – Problemet är att jag är så självkritisk att ingenting duger, förklarar Majgull Axelsson.

Det är med viss bävan jag ringer på hos Majgull Axelsson. Jag lärde känna henne när hon var chefredaktör på Statstjänstemannen – det var hon som anställde mig för femton år sedan – nu är hon framgångsrik författarinna.

Hennes bok Aprilhäxan som gav henne Augustpriset  är snart översatt till 21 språk, pjäsen LisaLouise spelas på Dramaten och romanen Långt borta från Niefelheim ska bli film med Michael Nykvist och Pernilla August i titelrollerna.

Majgull ser inte alls glad ut när hon öppnar dörren till sin vackra vindsvåning i centrala Stockholm.

– Jag är sönderintervjuad, förklarar hon och låter trött.
Men snart tinar hon upp och säger att hon skulle vilja gå tillbaka till den period i livet när hon var på Statstjänstemannen.

– Jag minns det som en väldigt rolig tid. När jag fyllde 40 var det en bekant som sa att åren mellan 40 och 50 var de bästa i livet. Då trodde jag henne inte. Men nu inser jag att hon hade rätt. Jag höll på med tidningen, jag reste mycket och föreläste om barnarbete (hennes första bok Dessa våra minsta bröder om barnarbete hade kommit ut) och barnen var fortfarande små.
1997 fick Majgull Axelsson Augustpriset för Aprilhäxan.

– Allt bara snurrade det året. Mamma dog, jag fyllde 50, min man Janne fyllde 50, vi firade vår 25-åriga bröllopsdag, några av våra bästa vänner skilde sig och jag slog igenom.

Men var det inte roligt att slå igenom?
– Jo det var fantastiskt hemskt roligt. Men samtidigt kom den stora skräcken för nästa bok. Jag började skriva igen, flyttade till stan och sörjde det gamla livet. Det var då jag skrev Slumpvandring, som är en oändligt svart historia…

Därefter bestämde sig Majgull för att ta det något lugnare. Hon skrev pjäsen LisaLouiseoch boken En stad av slott om Norrköping. Hon reste också runt i Litauen och samlade material om trafficing.

– Men det skulle krävas mycket research för att fullfölja det journalistiska projektet så jag släppte det. Kanske kommer det i romanform istället.

Varför slutade du jobba som journalist?
Majgull förklarar att det inte räckte för henne att bara vara glad, som hon var under tiden på Statstjänstemannen. Hon ville gå vidare.

– Det var befriande att gå in i det litterära språket och samtidigt använda den journalistiska metoden i Rosario är död.

Boken om Rosario handlar om den filippinska flickan som dog i bukhinneinflammation sedan en österrikisk läkare kört upp en massagestav i hennes underliv, och andra sexuellt utnyttjade barn. Den skrev Majgull medan hon fortfarande jobbade på Statstjänstemannen.

Boken om Rosario var oerhört plågsam att läsa. Hur orkade du skriva om de här barnen och deras förövare?
– Jag orkar inte läsa den, förklarar Majgull.

– Men det ligger en bearbetning i att berätta. Och jag ville berätta sanningen, inte göra några överslätande omskrivningar.

Att Majgull över huvud taget började skriva boken om Rosario var till stor del en slump.

– Ja, gud vet hur det gick till. Min förläggare till boken om barnarbete tyckte att jag kunde bättre och så hade jag en bekant som jobbade på svenska ambassaden i Manila…

Majgull säger att det inte var av idealitet hon skrev boken, utan att hon drevs av ett starkt inre behov av att få förstå de här barnens verklighet.

– Jag var inne i en process där jag identifierade mig med deras maktlöshet och övergivenhet.
I Filippinerna åkte Majgull runt med socialarbetaren Jerome och chauffören Rudy.

– Vi glammade hela tiden. Ju värre det blev desto mer skämtade vi. Vi talade inte om barnprostitution. Till slut kunde vi inte tala alls. Under sista resan till Manila sa vi ingenting till varandra.

– Kommer du ihåg att jag inte berättade så mycket om mina resor på redaktionen? Hade jag gjort det hade jag förlorat mitt material. Det måste ligga till sig tills det mognat. Därefter kunde jag skriva om det.

– Jag skrev snabbt, men hade svårt att läsa igenom vad jag skrivit. Flera år senare läste skådespelaren Etiénne Glaser ur den engelska versionen på en konferens. Efteråt föll jag honom om halsen och grät.

Majgull förklarar att hon alltid bär med sig bilden av Rosario.

– Hon skulle ha varit 25 år i dag. Jag undrar om jag hade gjort något för att hindra det som skedde om jag träffat henne innan hon dog?

Svaret, säger hon, finns i Långt borta från Niefelheim. Där tar den västerländska medelklasskvinnan Cecilia hand om en filippinsk flicka. Under ett vulkanutbrott flyr Cecilia med barnet på sin rygg.

När Cecilia blir hotad med pistol släpper hon barnet och springer ensam vidare…

Boken andas skuld och självförakt – Majgulls egen?
– När man sysslar med de här frågorna som europé ligger det i sakens natur att känna ett visst mått av självförakt. Tänk på Rosario, först utsätts hon av män från vår del av världen, sedan kommer kvinnor som jag och förfasar sig. Det är klart att det finns en skam.

Aprilhäxan, där huvudpersonen, den svårt cp-skadade Desirée har övernaturliga förmågor, verkar däremot skriven med stor lust och glädje.

– Ja det stämmer. Även om det finns ett svart stråk i den. Jag försökte först skriva den utan att ge Desirée sin aprilhäxeförmåga. Men det gick inte. Så uppfann jag Hubertsson (hennes läkare) som fick komma och muntra upp. Jag älskar Hubertsson, förklarar Majgull.

Men framgångarna med Aprilhäxan hade sitt pris.

– Jag är oerhört rädd för att upprepa mig. Problemet är att jag är så självkritisk att ingenting duger.

Orsaken är inte bara att hon fick Augustpriset – hon tycker det är jobbigt att över huvud taget se sitt namn i en massa olika sammanhang.

– Förut kunde jag skriva för mig själv. Det går inte längre. Trots att jag vet vad jag vill berätta om så ändrar jag hela tiden berättarperspektiv och var i historien jag ska börja. Jag kan sitta och skriva måndag och tisdag, sedan tvekar jag onsdag och torsdag. På torsdag eftermiddag tänker jag att det här duger inte och så börjar jag om på nytt på måndag. Jag kan sitta och zagga med en enda mening under en hel dag.

Hon berättar att när hon skulle skriva pjäsen om LisaLouise, som handlar om misshandel och om svårigheten att veta vem som är offer och vem som är förövare, kom hon inte igång förrän hon ringt dåvarande Dramatenchefen Ingrid Dahlberg och bett att få skicka tillbaka sitt förskott.

– Numera tar jag aldrig ut något förskott.
Men det finns stunder när den totala koncentrationen infinner sig.

– Då är jag fullkomligt omedveten om mig själv, det är som om jag upphör att existera. Det händer sällan. Men när det händer är det jättestort – underbart!

Ämnen: Kultur
Majgull Axelsson


Född:
1947 i Landskrona

Har bland annat skrivit:
Våra minsta bröder – en bok om barnarbete (1986)
Rosario är död (1989)
Dom dödar oss (1991)
Långt borta från Niefelheim (1994)
... och dom som inte har (1996)
Aprilhäxan (1997)
Slumpvandring (2001)
En stad av slott (2002)

Bli den första att tycka till!
TCONyhetTherese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO, Tjänstemännens centralorganisation. Hon är nu kanslichef på Unionen.
FINLANDNyhetNär strejken inom finländska Posti är inne på sin andra vecka, uttalar ST sitt stöd till de 9 000 postanställda som omfattas av strejken. I går demonstrerade postpersonal utanför finska riksdagen. ”Postis agerande är ett sätt att komma undan gällande kollektivavtal”, kommenterar STs förbundsordförande Britta Lejon.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetJonas Sjöstedt, V, hotar med att väcka misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S. Anledningen är regeringens hantering av Arbetsförmedlingens omstöpning. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har uttryckt stöd för ett eventuellt misstroende, uppger SVT.
Reportage: arbetsförmedlingenFördjupningArbetsförmedlingens anställda måste göra sitt jobb mitt i det kaos som nedskärningar och ett ändrat uppdrag lett till. Kontoret i Kristinehamn är ett av de 132 som nu stänger. I Arvika blir kontoret kvar – men frustrationen är minst lika stor där. Erica Sund och Anna Tigér berättar om en arbetsplats där medarbetarna går på knäna.
ArbetsförmedlingenNyhetRegeringen har beslutat att den särskilda utredaren Mats Rundström ska utreda om kommunerna kan agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen. Han ska bland annat granska om detta är lagligt och föreslå lagändringar för att möjliggöra det, om så behövs.
HögskolanNyhetUniversitetskanslersämbetet, UKÄ, ska tillsammans med Universitets- och högskolerådet, UHR, granska om lärosätenas urvalsmetoder vid antagning är rättssäkra och tillräckligt transparenta.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetDen man som dömts till fängelse för att ha våldtagit en kollega under en personalfest får inte komma tillbaka till jobbet. Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd har beslutat att avskeda mannen.
SPÅRTRAFIKENNyhetTrafikverket har underskattat kostnaderna för höghastighetsjärnväg och myndigheten har inte heller prövat om det finns billigare alternativ, skriver Riksrevisionen, som granskat planeringsprocessen. Regeringen bör därför ge Trafikverket i uppdrag att göra om planeringen och utreda alternativa lösningar, anser Riksrevisionen.
JämställdhetNyhetRegeringen håller inte med Riksrevisionen om att det är dags att utreda förändringar av reglerna för lönekartläggningar. Men regeringen instämmer i att det finns behov av ökad kunskap och vill analysera frågan djupare.
SekretessNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Migrationsverket sedan sekretessbelagda handlingar vid upprepade tillfällen skickats till fel mottagare. Enligt myndigheten har det skett av misstag.
RättsväsendetNyhetLagrådet ställer sig bakom regeringens förslag om en ny lag om dataavläsning. Lagrådet konstaterar dock att det nya tvångsmedel som regeringen föreslår är mycket integritetskränkande och därför bara kan få tillämpas vid allvarlig brottslighet.
NyhetDe anställda vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning, skriver ST och Saco-S i ett gemensamt brev till socialförsäkringsutskottet. De båda fackliga organisationerna kräver att mer pengar ska skjutas till.
KronofogdenNyhetKronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, rapporterar SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.
ArbetsförmedlingenNyhetNär arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, säger Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.
ArbetsmarknadNyhetDet är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.
SWEDAVIANyhetEn man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.
POLISENNyhetCivilanställda som går den särskilda polisutbildningen ska ha aspiranttjänstgöring i ett halvår, föreslår regeringen i en promemoria. Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetDet finns stora brister i ledning och styrning av verksamheten vid Nationalmuseum, konstaterar Statskontoret efter en analys. Myndigheten behöver en omstart för att kunna genomföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt, skriver Statskontoret i rapporten.
SpårtrafikenNyhetTrafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Målet är ett bättre planerat och effektivare järnvägsunderhåll.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.