En politisk vecka inför öppen ridå

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2009-06-23

Alexander Armiento om värdet av fest, politik och möten under en intensiv sommarvecka.

Seminarier som utmynnar i frispråkiga samtal mellan fackliga ledare, arbetsgivare och politiker. Press­sekreterare, journalister och lobbyister som diskuterar i gathörn och på krogar. Partiledare som intervjuas under avspända former och skämtar om den senaste tidens motgångar.

Sverige har alltid varit ett land där avståndet mellan olika makthavare på den offentliga arenan varit litet. Men aldrig är det så kort som under Almedalsveckan, då de flesta av dem trängs innanför ringmuren i ett sommarvackert Visby.

Den här intimiteten väcker ofta kritik. Många tycker att det är problematiskt att landets maktelit lägger sina konflikter åt sidan för att frottera sig med varandra. Det kan heta att man festar ihop och kliar varandra på ryggen. Men även om rosé­vinet inte saknar betydelse som socialt smörjmedel innebär Almedalsveckan för de flesta deltagare framför allt en möjlighet att knyta kontakter och diskutera viktiga frågor. Att formerna är lediga betyder inte att det saknas ett betydelsefullt innehåll.

— •l• —

Även företrädare för de minsta ideella organisationerna kan i Almedalen mingla med toppolitiker utan särskild inbjudan. Själv har jag slagits av den energi som uppstår i alla dessa samtal. Och tänkt att om detta forum inte fanns, skulle diskussionerna förmodligen föras bakom lyckta dörrar. Varken journalister eller engagerade föreningsmänniskor utan påtryckar­budget skulle få vara med.

Men nu sker allt inför öppen ridå, mitt i en sommarstad full av bofasta och turister. Som också de spelar en viktig roll i Almedalen. 1968 talade Olof Palme från ett lastbilsflak i den gröna parken. 2009 kommer publiken att stå nästan lika nära när partiledarna håller de tal som är arrange­mangets kärna. Anföranden som må kunna tolkas och analyseras i strategiska termer, men som riktar sig till en publik långt bredare än några hundra tyckare, påverkare och rapportörer.

Och så gott som alla seminarier, debatter och föredrag är öppna för allmänheten. Vill du lyssna till en säkerhetspolitisk debatt eller ställa frågor till Säpochefen Anders Danielsson om personlig integritet så är du välkommen.

Du kan också besöka STs seminarier och höra förbundets ordförande Annette Carnhede i ett samtal med Mats Odell, minister med ansvar för statlig förvaltning.

Oavsett vad som väcker ditt intresse är valmöjligheterna enorma. Årets Almedalsvecka är rekordstor och bjuder på över 1 000 aktiviteter. Det vore roligt om fler besökte Visby under den intensiva veckan, tog chansen att komma nära människor från politik, förvaltning och civilsamhälle och känna på den stämning som uppstår i mötet dem emellan.

— •l• —

Att sedan rapporteringen lätt blir tröttsam för den som befinner sig på avstånd är begripligt. Det växande evenemanget, mitt i den redaktionella sommartorkan, har fått journalisterna att trissa upp bevakningen.

Med utsikt över ett Visby som sjuder av samtal mellan demokratins entusiaster har jag kunnat konstatera det uppenbara: Almedalsveckan gör sig bäst på plats.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Partipolitik
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA