En viktig balans

LEDARE2007-06-18

Fack och arbetsgivare bör ta ett gemensamt ansvar för att göra det lättare för människor att förena yrkesliv och privatliv. Det är viktigt både för medarbetarnas välbefinnande och för verksamheten.

Att få alla delar av livet att gå ihop är en utmaning för de flesta i dag. Kraven på jobbet ska förenas med krav på andra områden. Det är många som har svårt att få dygnets timmar att räcka.

Livspusslet är också en jämställdhetsfråga. Det är ofta som allra knepigast att lägga för småbarnsfamiljer. Fortfarande är det oftast kvinnorna som tar ut mer av föräldraledigheten, går ned i arbetstid eller på annat sätt kompromissar i sitt yrkesliv för familjens skull. Det är en av orsakerna till att kvinnor halkar efter vad gäller karriär och lön.

Regeringens idé om en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen kan vara en viktig insats för att påverka detta – men fortfarande saknas ett konkret förslag. Det bör inte få vänta länge till.

Också parterna på arbetsmarknaden bör ta sitt ansvar för att göra det lättare att kombinera jobbet och resten av livet. I STs dokument »Strategi för bättre anställningsvillkor« pekas några viktiga åtgärder ut – som att möten ska förläggas så att alla kan delta, att det ska bli lättare att påverka sin arbetstid och arbeta hemifrån och att villkor, rutiner och arbetsplanering ska tas upp i utvecklingssamtal.

I stor utsträckning är detta frågor som måste lösas lokalt, på arbetsplatserna. Det är inte alltid så lätt. Verksamhetens krav och de ekonomiska ramarna kan lägga hinder i vägen – det märks till exempel på postterminalen i Sundsvall och Vägverket i Härnösand, två arbetsplatser som ST Press besöker i detta nummer för att diskutera ämnet.

Sannolikt underlättar det om parterna på central nivå är överens om principerna. I avtalsrörelsen driver ST att de lokala parterna på statens arbetsplatser ska få i uppdrag att se över arbetsorganisation och arbetstidsfrågor för att göra det lättare att kombinera yrkesliv och privatliv. Att främja kvinnors utvecklingsmöjligheter är ett annat viktigt syfte.

Förhoppningsvis tar arbetsgivarsidan emot passningen. I sina yrkanden vill Arbetsgivarverket intensifiera parternas arbete med att skapa lika möjligheter för kvinnor och män till kompetens- och karriärutveckling. Ska det bli verklighet måste livspusselfrågorna in i diskussionen.

Men det finns också hot. Med verksamhetens krav som argument vill Arbetsgivarverket ha en förhandlingsordning där arbetsgivaren har sista ordet om man inte kommer överens med facket om arbetstiden. I värsta fall kan det innebära krav som gör det svårare, och inte lättare, att hantera livspusslet. Därför är det viktigt att avtalen garanterar att den enskilde medarbetaren står stark i diskussionen om arbetstider och villkor – och att facket har möjlighet att backa upp henne.

Det är krav som ST driver i avtalsrörelsen. Och det är viktiga krav för att statens verksamheter ska fungera och utvecklas. Det kan nämligen bara ske om medarbetarna har möjlighet till balans i livet och trygghet i arbetet.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

ST Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA