»De flagranta övergreppen får pågå i det tysta. Jag ser mig som en informationskoordinator som kan ge en bild av situationen«. Så motiverar Mats Lindström sitt engagemang för kurderna i östra Turkiet.
Bild: Privat
»De flagranta övergreppen får pågå i det tysta. Jag ser mig som en informationskoordinator som kan ge en bild av situationen«. Så motiverar Mats Lindström sitt engagemang för kurderna i östra Turkiet.

Engagerad för kurderna i Turkiet

FÖRDJUPNING: INTERVJU2017-01-24

Först åkte han till östra Turkiet som valobservatör. Nu har ST-medlemmen Mats Lindström, verksamhets­utvecklare på Patent- och registreringsverket, hoppat av politiken – men engagemanget för turkiska Kurdistan består.

Hur började ditt engagemang för kurderna i Turkiet?

– 2009 var jag kommunpolitiker i Söder­hamn och åkte till Turkiet för att vara valobservatör. Sedan dess har jag varit där vid åtta val. Sedan hoppade jag av politiken och de senaste resorna har jag bekostat själv.

Hur skulle du beskriva situationen för kurder i landet?

– Östra Turkiet är en helt annan värld än vad jag trodde. Kurderna utgör nära tjugo procent av invånarna men bekämpas systematiskt på alla nivåer. Kurdernas strävan mot ett inkluderande och jämställt samhälle upplevs som hotfull. Våldsamheter, bombningar och brott mot mänskliga rättigheter är nu vardag i östra Tur­kiet. Det är ett inbördeskrig som pågår.

Ni har träffat turkiska fack. Hur är situationen för dem?

– Vi har försökt knyta kontakter mellan turkiska fack och fack i Europa och Sverige, även lokalt. Sedan 2011 är facken hårt utsatta och nu är 19 organisationer förbjudna. Vi har kontakt med bland annat lärarfacken som ingår i Kesk, centralorganisationen för offentlig­anställda. De är väldigt aktiva i arbetet för fred och demokrati. Under den senaste resan gjorde vi flera intervjuer, bland annat med en kvinnlig lärare. Hon och hennes make är fackligt aktiva och maken fängslades i november i Diyarbakır.

Varför utsätts statsanställda?

– Precis som Publikt skrivit är det många statsanställda som stängs av, blir av med jobbet eller till och med grips med hänvisning till att de skulle ha något samröre med Gülen-rörelsen, som ju anklagas för att ligga bakom statskuppen, eller kurdiska PKK. Tusen­tals läkare, domare och andra statligt anställda har gripits.

Vad driver dig?

– Att de flagranta övergreppen får pågå i det tysta. Jag ser mig som en informationskoordinator som kan ge en bild av situationen. Senast lyckades vi exempelvis ta oss in i en av de sexton delvis sönderbombade städerna.

Vad säger arbetsgivaren om att du är bortrest?

– Jag tar ju semester. Men jag har frågat vad som händer om jag skulle bli kvar i fyra månader. Man blir ju gripen och förhörd men vi har hittills blivit släppta. De har sagt att jobbet finns kvar, men att jag inte får lön.

Inlagt av Arne (ej verifierad) fre, 02/17/2017 - 10:56
Organisationen PKK är terroriststämplad av EU och USA.
Kanske borde man pressa PKK att lägga ner vapnen, så att det blir lugnt.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA