Enklare styrning i renodlad myndighet

STATSFÖRVALTNING2016-02-25

Syftet med att statliga myndigheter renodlar sin verksamhet är oftast att öka effektivitet och rättssäkerhet. Renodling ger både för- och nackdelar, konstaterar Statskontoret efter en studie.

Regeringen har de senaste åren genomfört flera omfattande förändringar av myndighetsstrukturen. Syftet har varit att renodla olika myndigheters roller för att åstadkomma en effektivare och mer rättssäker förvaltning. Statskontoret har kartlagt i vilken omfattning verksamheterna har renodlats till fristående myndigheter, vilka motiven för renodlingen har varit samt övergripande analyserat för- och nackdelarna med renodling. 16 myndigheter har ingått i myndighetens studie. Av dem är 6 tillsynsmyndigheter och 6 analysmyndigheter.

En fördel är enligt rapporten att styrningen blir enklare i renodlade myndigheter. När olika verksamhetsformer samlas i en myndighet finns det risk för att den styrning som tillämpas är den som är bäst anpassad till den största (eller starkaste) verksamhetsformen, trots att den kanske är mindre lämpad för andra verksamheter inom myndighetens uppdrag. I en mer renodlad myndighet kan styrningen anpassas till verksamheten på ett bättre sätt. En nackdel är att kostnaderna ökar med fler myndigheter, eftersom varje ny myndighet innebär att vissa funktioner måste dubbleras.

Enligt Statskontoret ligger en ökad marknadsorientering inom offentlig sektor bakom strävan att renodla rollerna i förvaltningen. Det är vanligt att regeringen ombildar eller bildar nya myndigheter utifrån behovet av att skilja mellan olika roller, framför allt mellan tillsyn och utvärdering å den ena sidan och bidragsgivning och normering å den andra.

Ofta är regeringen otydlig med vilka effekter den vill uppnå med förändringen. Det skiljer organisatoriska reformer från de flesta andra reformer. Ofta saknas också tillförlitlig information om vad en verksamhet kostar, vilket kan göra det svårt att dimensionera den nya renodlade myndigheten och i efterhand bedöma om verksamheten har blivit effektivare, konstateras i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA