Entreprenör kan bli tvungen betala lön

ARBETSRÄTT2017-08-15

Arbetsmarknadsdepartementet föreslår entreprenörsansvar för såväl utstationerade arbetstagare som för personer som är anställda i Sverige i bygg- och anläggningsbranschen.

I en departementspromemoria föreslår departementet att huvudentreprenören ska kunna bli ytterst ansvarig för att arbetstagare i en entreprenadkedja får ut lön för sitt arbete. Enligt ett pressmeddelande ska det ses som ett led i regeringens arbete för ordning och reda på arbetsmarknaden.

En arbetstagare som inte får ut lön för det arbete hen har utfört i en bygg- eller anläggningsentreprenad ska enligt de föreslagna reglerna kunna få betalt genom att gå högre upp i entreprenadkedjan. Entreprenörsansvaret ska i första hand gälla den uppdragsgivare som har anlitat personens arbetsgivare som underentreprenör.

Arbetstagaren ska informera uppdragsgivaren om sin lönefordran. Också ett fackförbund som arbetstagaren är medlem i kan informera om att en lönefordran finns. Enligt förslaget är sedan uppdragsgivaren betalningsskyldig efter sju arbetsdagar.

Om inte heller uppdragsgivaren betalar ut lönen ska huvudentreprenören kunna bli ansvarig för att lönen betalas ut. Med huvudentreprenör menas den som enligt avtal med den ursprungliga beställaren av entreprenaden ansvarar för att det arbete som omfattas av avtalet blir utfört.

I ett alternativt förslag i promemorian ska bara den anställdes direkta uppdragsgivare kunna hållas ansvarig för att lönen betalas ut. Båda förslagen bedöms vara förenliga med EU-rätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA