ESV säger nej till tvångsanslutning

LÖNESYSTEM2015-06-09

Ekonomistyrningsverket, ESV, säger nej till regeringens förslag att tvinga myndigheter att köpa Statens servicecenters lönetjänster. Ett obligatorium är ett avsteg från normal styrning, anser ESV.

Finansdepartementet har skickat ut en departementspromemoria på remiss. I förslaget ingår att det ska bli obligatoriskt för ett antal myndigheter att köpa lönerelaterade bastjänster av Statens servicecenter, SSC. ESV skriver i sitt remissvar att myndigheten ser positivt på SSC och det faktum att myndigheterna kan välja att köpa tjänster från Statens servicecenter, men att ett obligatorium är att gå för hårt fram.

ESV menar att det inte finns några principiella grunder för att tvinga myndigheter att köpa SSCs tjänster:

”Förslaget om obligatorium är ett avsteg från hur man normalt styr liknande verksamhet inom förvaltningen”, skriver myndigheten i remissvaret.

ESV anser att myndigheterna ska kunna välja om de vill köpa tjänster av SSC eller tillgodose sina behov på annat sätt. Det finns redan i dag ett stort intresse från myndigheternas sida att köpa tjänster av SSC, och införandet av ett eget lönesystem ger goda möjligheter för SSC att upprätta en tjänst som är konkurrenskraftig både till pris och till kvalitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA