Etablering och integration ska granskas

INTEGRATION2014-11-26

Riksrevisionen ska nu göra en övergripande avslutande granskning av statens insatser för etablering och integration. Tidigare har myndigheten genomfört nio granskningar och en förstudie av området.

Riksrevisionen har inlett en granskning som ska avsluta en serie undersökingar som gjorts inom området etablering och integration. Resultatet ska enligt ett pressmeddelande presenteras i en rapport med planerad publicering i juni 2015. Claes Norgren är ansvarig riksrevisor.

Riksrevisionens inledde sin granskningsstrategi för området Etablering och integration år 2011. Hittills har nio granskningsrapporter publicerats.

Granskningarna visar att det finns framgångsrika statliga åtgärder och att många offentliga och privata aktörer på olika sätt gör förtjänstfulla insatser för de nyanlända, skriver Riksrevisionen.

Samtidigt framgår det att systemet innehåller inbyggda hinder, och att det stora antalet inblandade aktörer gör att det saknas ett helhetsperspektiv. En anledning är att ansvarsfördelningen ibland är oklar. Enligt myndigheten tar det också fortfarande för lång tid för många nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

Syftet med slutrapporten är att utveckla de viktigaste generella slutsatserna från de tidigare granskningarna och på så sätt bidra med en analys på systemnivå. För att åstadkomma det krävs både uppdateringar och kompletteringar av det framtagna underlaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA