Ett förnyat fackförbund

DEBATT: DEBATT2003-12-17

Torsdagen den 6 december 2001 (då HTF sade nej till Trio-projektet) kunde blivit en nederlagets dag men det blev i stället en eftertankens. Och ur eftertanken växte snabbt en gemensam övertygelse fram om att vi nu måste gå vidare med förnyelsen vi påbörjat.
Några av oss vill förena den fackliga tanken med diverse praktiska lösningar för medlemmens vardag, andra vill renodla den fackliga kärnverksamheten i ett nytt förbund. Om detta måste vi diskutera. Somliga av oss vill bara umgås med dem som är mest lika oss medan andra finner ett värde i att umgås med nya partners med andra värdegrunder och vardagsverkligheter för att vi ska kunna berika varandra. Om detta måste vi också diskutera. Och när vi diskuterar måste vi alla ha för ögonen att vi är delaktiga i en process – en process för att skapa Det nya facket. Det nya facket har EN stor, viktig och avgörande uppgift – att rekrytera mängder av nya medlemmar till ett nytt och fräscht fackförbund! Om detta måste vi enas…

Vi måste fortsätta den påbörjade utvecklingen i riktning mot ett förnyat förbund, oavsett om vi ska bli ett nytt ST eller om det ska ske i samverkan med andra. Det är viktigt att våra tankar då ges en stor frihet när det gäller att formulera innehåll och uppdrag för det nya förbundet.
Ett nytt förbund kan bli arbetsmarknadens viktigaste aktör för det offentliga samhällets tjänstemän inom ALL publik verksamhet. Det ger förbundet en helt ny styrka och möjlighet att skapa bredd i de fackliga frågorna. På samma sätt som ST hittills har kunnat använda vertikaliteten som dynamisk kraft i olika sammanhang kan en ny ”horisontalitet” växa fram som ytterligare en verkningsfull dimension i det fackliga arbetet. Den fackliga ideologin kan få en bredare bas vilket bidrar till ökad facklig styrka.

Ett nytt förbund innebär också en chans till facklig förnyelse. Möjligheten att bli det moderna fackliga alternativet på arbetsmarknaden får inte försummas. Ett nytt, fräscht fack som kan attrahera de unga kräver nytänkande på många områden. Våra unga, blivande medlemmar tillbringar i större utsträckning en del av sin tid på Internet och det nya förbundet måste kunna svara upp mot det genom olika aktiviteter på en ny webbplats. Veckans webbfråga, rådgivande omröstningar i aktuella frågor – såväl lokalt som regionalt och centralt – direktkontakt med ombudsmän och medlemsanmälan på nätet borde vara självklarheter. Mycket mer finns att göra och det är viktigt att dessa frågor hanteras seriöst och ingående, gärna med stöd av professionell kompetens, inför den kommande förnyelsen.

För att medlemmen ska kunna göra nya och spännande saker på nätet måste förutsättningarna för det förberedas i god tid. Lämpliga förebilder är banker som också hanterar stora volymer av ”medlemsuppgifter”. Vid deras omorganisationer sker en påtaglig förnyelse över en natt. Nytt namn och ny logga presenteras på bred front och ett helt nytt datasystem tas i bruk som fungerar fullt ut från första dagen. Varför skulle ett förnyat fackförbund behöva vara sämre?
Ett nytt fackförbund måste också rusta sig för att möta en ny arbetsmarknad och en ny verklighet över huvudtaget. Arbetsmiljöundersökningen visar att stressen i arbetslivet fortsätter att öka. Vi vet att det då också blir en ökad press på medlemmens andra, mer privata, delar av tillvaron. Det är därför sannolikt ett verksamt motmedel mot den sammanlagda stressen att facket – utöver den fackliga ideologin, nätverket och företrädarskapet – också erbjuder lösningar för medlemmens vardag.

Ett förnyat förbund skulle, för att bli attraktivt för nya medlemmar, kunna erbjuda – gärna i samverkan med olika befintliga aktörer – banktjänster, bostadsförmedling, fullskaleförsäkring och arbetsförmedling. Förbundet skulle också kunna inrymma ett eget bemanningsföretag vilket ger oss goda möjligheter att balansera fluktuationer på arbetsmarknaden och samtidigt förstärka stödet till våra medlemmar. Detta har prövats med framgång tidigare. Varje medlem i det nya förbundet kan erhålla ett medlemskort som samtidigt är betalkort och kanske t o m försäkringsbrev. 
Förnyelsen är viktig och kan inte vänta. Otåligheten på olika håll växer, missnöje frodas och de unga – som är så viktiga för tillväxten det närmsta decenniet – hinner annars skapa sig föreställningen att deras fackförbund tydligen inte förmår att förnya sig. Behåll gärna redan inarbetade tidsplaner för den tänkta fusionen med olika stoppdatum och arbeta vidare enligt förändringsplanen med lite annorlunda förtecken. Det stärker moralen och stagar upp planeringsarbetet.

Namnfrågan är väsentlig för ett förnyat förbund och den behöver det funderas mycket kring. Ett nytt namn med ”rätt” utseende och innehållsvärde kan ha en samlande effekt som ett förbund behöver vid en förnyelse. Detta ska vägas mot det inarbetade värdet av namnet och loggan ST som hos väldigt många framkallar positiva reaktioner men hos andra står för allmän statlig tristess och konservatism. Det skulle kunna utlysas en namntävling (på webben?) med rejäla priser som stimulerar till livlig aktivitet bland medlemmarna för att få in synpunkter på namnfrågan och lämpliga, alternativa namnförslag.
År 2002 har potential att bli ett spännande år på den fackliga arenan och för ST kan det innebära att vi går stärkta ur den första besvikelsen efter HTFs decemberbeslut. Låt oss utgå från att det under året också presenteras många konkreta förslag om den snabba förnyelse som den fackliga världen och de fackliga värdena så väl behöver.

Thomas Nordling

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA