Ett gemensamt intresse

LEDARE2008-11-25

Att fackföreningsaktivister i andra länder riskerar sina liv i sin kamp är skäl nog för ST att stödja dem. Men solidariteten ligger också i vårt eget intresse.

Också i Sverige har anställda som velat organisera sig fackligt en gång i tiden riskerat sitt arbete och mötts av repression och våld. Men även om fackets möjlighet att kämpa för att förbättra villkoren för de anställda i dag är satt under press, skyddar vår lagstiftning numera den som vill vara med i ett fackförbund. Våra förtroendevalda sätter inte inkomst, liv och hälsa på spel.

Det kan låta som en självklarhet, men det är det inte. Det blir tydligt vid en läsning av Internationella fackliga samorganisationens rapport Kränkningar av fackliga rättigheter 2008.

Återigen är det en dyster bild som tonar fram i den årliga redogörelsen. »Man blir bedrövad. Gång på gång blir det något slags negativt rekord«, konstaterade LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin vid presentationen.

Rapporten vittnar om blodiga övergrepp – under 2007 mördades
91 fackföreningsaktiva världen över på grund av sitt fackliga arbete. 39 förlorade livet i Colombia. 30 dödades i Guinea, där demonstranter utsatts för brutala övergrepp.

Kränkningar sker också på närmare håll. I länder som Storbritannien och Frankrike finns exempel på hur arbetsgivare med tvivelaktiga metoder försökt hindra facklig organisering, ofta med stöd av en bristfällig lagstiftning.

Anmärkningsvärt är också att offentligt anställda i många länder, exempelvis Tyskland, förbjuds att strejka. Detsamma gäller federalt anställda i USA, som till och med i vissa fall nekas rätten att gå med i facket – med nationens säkerhet som förevändning.

Många unga demokratier har tyvärr tagit efter sådana metoder. I Ukraina kan statstjänstemän som strejkar dömas till tre års fängelse.

Våra fackliga friheter var en gång långt ifrån självklara. En internationell utveckling där också Sveriges närmaste samarbetspartners på den globala arenan får ett allt mer fack­föreningsfientligt klimat kan leda till
att de åter ifrågasätts.

STs internationella arbete har sin grund i solidaritet med människor som fråntagits grundläggande rättigheter och ibland också riskerar sitt liv. Det är givetvis anledning nog att stödja systrar och bröder i andra länder.

Men i förlängningen innebär insatserna också ett försvar för fackföreningsrörelsens rätt att värna sina medlemmar världen över – och därmed i slutändan också på vår egen hemmaplan.

När ST stödjer facket i Guinea och kvinnorörelsen IMP i Colombia och dess arbete i landets fredsprocess, är det ett stöd till motståndet mot förföljelser och förtryck.

När ST stödjer statstjänstemännens fack i Ukraina, stärker det argumenten för organisationsfrihet, strejkrätt och kollektivavtal.

Många gånger hamnar internationellt arbete långt ned på prioriteringslistan när fackmedlemmar tillfrågas vad deras förbund bör lägga sina resurser på. Det är beklagligt men kanske begripligt. Det globala kan kännas avlägset.

Men i grunden handlar fackets internationella arbete om mänskliga rättigheter. Andras – men i förlängningen också våra egna.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA