Ett tufft år

LEDARE2007-12-18

2007 har mycket elände drabbat anställda inom staten: Nedskärningar, omorganisationer och höjd a-kassa. Men ST Press har också rapporterat om positiva nyheter.

På ST Press redaktion har vi under året som gått ibland känt oss som nyhetsuppläsaren i Lars Ekborgs klassiska sketch, som oavbrutet rabblar »Elände, elände, elände«. I tidningens spalter har det framgått att 2007 varit ett tufft år för anställda på det statliga området – och för facket.

I avtalsrörelsen tog det lång tid innan statens arbetsgivare gick med på en löneutveckling i takt med den övriga arbetsmarknaden. Till slut fick ST ett acceptabelt avtal – men det krävdes medling.

Statens anställda kan naturligtvis inte hålla igen på lönekraven för att minska regeringens kostnader. När myndigheternas anslag inte ökar i takt med lönerna finns risk att personalstyrkan bantas.

Flera myndigheter har i år drabbats av särskilt hårda åtstramningar.

Arbetslivsinstitutet har avvecklats – vilket drabbat arbetsmiljöforskningen hårt. På Arbetsmiljöverket har ST varnat för att nedskärningarna kan medföra att vi får se fler arbetsskador i framtiden.

Också på Försäkringskassan har ett stort sparbeting gått ut över verksamheten. I Blekinge, där man sagt upp 20 personer, kunde ST Press i våras berätta om hur många fick vänta på att få sin föräldrapenning. Facket varnade för att personalen riskerade att bli sjuk.

Men regeringen har inte visat särskilt stort intresse för konsekvensen av sina sparbeting. Som socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson uttryckte det i ST Press: »vad styrelsen och generaldirektören väljer att lägga pengarna på, det är inte min uppgift«.

Nedskärningar och omorganisationer har också lett till konflikter mellan arbetsgivare och fack. Många gånger har insynen varit dålig i de stressade omställningarna och det har blivit strid kring uppsägningar.

Förändringarna inom staten kommer att fortsätta. Många myndighetssammanslagningar är på gång. Bolagisering väntar delar av Vägverket och Banverket. Fler privata entreprenörer ska få komma in på arbetsförmedlingens område.

Nedskärningarna lär inte heller hejdas. Regeringen utreder nu en kraftig bantning av myndigheternas förvaltningsanslag. Inte konstigt att statsanställda i arbetsmiljöundersökningar oroar sig mer för jobbet än andra grupper.

Många inom staten har drabbats dubbelt av den förda politiken. Deras anställning är plötsligt otrygg, samtidigt som deras arbetslöshetsförsäkring blivit mycket dyrare. Och facket har förlorat många medlemmar när a-kasseavgiften höjts och avdragsrätten för fackavgiften slopats.

Men det har trots allt inte bara varit elände i våra spalter under året som gått.

De statligt anställda fick ju sina avtal till slut – och de blev klart godkända.

ST Press har också rapporterat om hur många i staten fått en bättre arbetsmiljö tack vare Utvecklingsrådets projekt Satsa friskt. Och om hur många av dem som lämnat staten har fått nya jobb.

Även fackföreningsrörelsens åtgärder för att möta dagens utmaningar ger utrymme för hopp. Det nya storförbundet Unionen ansluter sig till studerandesamarbetet Tria. TCO-förbunden gör en storsatsning för att lyfta fram medlemskapets värde. Och inom ST har frågan om hur facket ska locka nya grupper fått högsta prioritet.

Nu är det snart dags att fira det gamla årets slut. ST Press är tillbaka 2008. Med både goda och dåliga nyheter.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA