EU inspekterar den svenska polisen

POLISEN2011-03-28

EU ska kontrollera att Sverige håller måttet som medlem i Schengensamarbetet. I slutet av maj ska polisen på Arlanda inspekteras, enligt Rikspolisstyrelsen, RPS.

De länder som deltar i Schengensamarbetet utvärderas ungefär vart femte år. Under 2011 ska de nordiska länderna granskas. Inspektionsgrupper ska besöka flygplatserna Arlanda och Landvetter samt Stockholms frihamn, för att undersöka hur svensk polis upprätthåller gränserna mot länder utanför Schengenområdet, skriver RPS i ett pressmeddelande.

Också det svenska deltagandet i Schengens polissamarbete ska granskas, liksom datasäkerheten i arbetet med det internationella efterlysningssystemet Sis. Experterna från EU planerar såväl föranmälda som oanmälda besök på polisstationer och kan vinka in slumpvis utvalda polisbilar, för att kontrollera polisernas kunskap om Schengensamarbetet.

”Vi har förberett oss under ett års tid för inspektionerna och gjort en stor inventering. Historiskt sett har vi inte fått någon hård kritik. Sverige ligger bra till, säger Marie Ramström, EU-samordnare på RPS i pressmeddelandet.

Den senaste inspektionen 2005 ledde till att polisen fick kritik för att man inte hade infört en sökfråga för personkontroll i polisregistren. Dagens sökfunktion är inte anpassad till det internationella sättet att söka på namn och födelsetid, utan utgår från personnummer.

”Problemet ska åtgärdas och snart ska det förhoppningsvis vara möjligt att genom en slagning söka i samtliga relevanta system, nationella som internationella”, säger Marie Ramström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA