EU-konstitutionen för storföretagens skull

DEBATT2005-04-19

Cecilia Malmström (fp) är en varm förespråkare av den föreslagna EU-konstitutionen (se nr 5/05 av ST Press), som ju är drömmen för en borgerlig politiker. Den nya EU-konstitutionen lagfäster en borgerlig politik inom nästan alla politikområden.

EU-konstitutionen innebär:

Att Sverige ger EU makten att samordna ekonomisk, sysselsättnings- och socialpolitik inom unionen (artikel 15). Artikel 210 räknar upp ett nästan obegränsat antal socialpolitiska åtgärder över vilka EU ges rätten att »understödja och komplementera« medlemsstaterna. Och enligt artikel 144 »ska inskränkningar i friheten att tillhandahålla tjänster inom unionen förbjudas när det gäller medborgare i medlemsstater som har etablerat sig i en annan medlemsstat än mottagaren av tjänsten«. Detta är precis vad som är syftet med det omdiskuterade Bolkesteins tjänstedirektiv. Artikel 147 ger EU rätten att genomdriva liberaliseringspolitiken i europeiska ramlagar.

Att förändra EUs status från ett samarbete baserat på ett antal fördrag mellan länder till en överstatlig organisation, som har en egen konstitution (artikel 1), gör EU till en juridisk person med rätt att sluta internationella bindande avtal (artikel 7), och som formellt sätter EU-rätten över nationell rätt (artikel 6). Om konstitutionen godkänns, så blir den grunden för en centraliserad EU-stat.

Att tillskapa en EU-president på heltid (artikel 22), som kommer att ha mera makt än de nu roterande EU-ordförandena, och som inte kommer att
väljas direkt, varken av väljarna eller
Europaparlamentet.

Att allt detta inte är några problem för Cecilia Malmström förstår jag, eftersom det inte är löntagarnas intressen som står på hennes dagordning.

Men för mig som inte tror att EU har mitt välbefinnande och mina barns väl som utgångspunkt för sitt konstitutionsförslag, utan storföretagens väl och ve, är det självklart att kräva en folkomröstning. Jag kan hålla med om att det är en svår fråga, men anser ändå att vi ska få välja framtid för oss och våra barn.

Flertalet borgerliga och socialdemokratiska riksdagspolitiker är i denna fråga inte representativa för det svenska folket.

Peter Bylund

Medlem i ST

Tidigare avdelnings- och distriktsordförande

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA