EU ställer miljardkrav på Grekland

EU2010-03-17

Greklands sparplaner har fått klartecken av EU. Samtidigt åläggs Grekland att betala tillbaka mer än en miljard kronor av sitt jordbruksstöd. Och de fackliga protesterna fortsätter.

Tidigare i veckan enades euroländerna om en plan för hur de skulle kunna hjälpa Grekland med lån om det skulle bli nödvändigt. Reservplanen kommer bara att användas om Grekland inte på egen hand klarar av att finansiera sitt budgetunderskott på marknaden.

– Om det blir nödvändigt att hjälpa Grekland, vilket vi inte tror, har vi enats om ”instrumenten”, sade Luxemburgs premiär- och finansminister Jean-Claude Juncker, ordförande i euro-gruppen, efter mötet.

EUs finansministrar godkände på tisdagen de åtgärder som Grekland beslutat om för att i år minska budgetunderskottet med fyra procentenheter, från 12,7 till 8,7 procent av BNP.

Samtidigt har EU-kommissionen skickat ett krav till Grekland att landet ska betala tillbaka över en miljard kronor av sitt jordbruksstöd. Framför allt är det ett undermåligt kontrollsystem för bomullsproduktion som kommissionen slår ner på – 105 miljoner euro ska återbetalas. Kommissionen kräver tillbaka ytterligare 26 miljoner euro för andra felaktigheter när det gäller jordbruksstödet.

Också Sverige är återbetalningsskyldigt. Jordbruksverket kommer att tvingas betala tilbaka drygt tre miljoner euro för bristande kontroller. Totalt kräver kommissionen tillbaka över tre och en halv miljard kronor i jordbruksstöd av medlemsländerna.

På tisdagen gick de anställda i Greklands största elbolag ut i en 48 timmars proteststrejk. Bolaget ägs av staten, och de strejkande protesterar mot planerna att skära ned löner och pensioner med minst sju procent. Det stora fackförbundet för offentliganställda, ADEDY, med en halv miljon medlemmar, aviserade att man planerar en ny generalstrejk. Om strejken ska genomföras före eller efter påsk kommer att beslutas senare under veckan. Det kommer att bli ADEDYs fjärde stora protestaktion i år.

Källor: Europafacket, EU-kommissionen, Reuters

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Ekonomi Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA