Europafack kräver öppet eu

TOPPMÖTET2003-12-16

EU-regler om öppenhet ska vara minimiregler som inte begränsar medlemsländernas nationella lagstiftning om öppenhet och insyn.

EU-regler om öppenhet ska vara minimiregler som inte begränsar medlemsländernas nationella lagstiftning om öppenhet och insyn.
Det krävde Europafacket, EFS, i samband med EUs toppmöte i Stockholm.
EFS kräver också att de anställda vid kommissionen och andra EU-organ ska ha en fördragsenlig rätt till yttrandefrihet, meddelarfrihet och tryckfrihet. De anställda ska inte behöva gå till arbetsgivaren och begära tillstånd för att få yttra sig om frågor som rör deras arbete, och ska inte kunna straffas i efterhand för sådana yttranden.
När det gäller EUs öppenhetsregler anser EFS att principen om insyn och tillgång till handlingar ska gälla alla institutioner och att undantag i det enskilda fallet bara får göras med hänsyn till viktiga säkerhetsintressen.
EFS representerar 60 miljoner löntagare. Kraven har sänts till alla EU-parlamentariker och alla EU-ländernas ministrar med ansvar för öppenhetsfrågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA