Eva Fernvall ny vice i TCO

NYHET2003-12-16

Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall valdes till ny andre vice ordförande i TCO vid förra veckans TCO-kongress. Hon efterträder Lärarförbundets Christer Romilson.

Kongressen antog en ST-motion om att TCO aktivt ska bilda opinion kring offentlighetsprincipen i Sverige och EU. TCO delar STs uppfattning att personuppgiftslagen, som bygger på EGs datadirektiv, i kombination med sekretessregler hotar den svenska offentlighetsprincipen.

TCO ska också motverka tysta arbetsplatser samt arbeta för ett utvidgat meddelarskydd och ett reellt efterforskningsförbud.

TCO-medlemmarna tillhör de samhällets mellangrupper som är de starkaste tillskyndarna av en generell välfärdspolitik, enligt ett program som kongressen antog. Men stödet är villkorat och kräver dels att inkomstrelaterade försäkringar ger vad de utlovar, dels att de offentligt finansierade tjänsterna har hög kvalitet.

Kongressen krävde ett stopp för utslagning från skolan, ökad personaltäthet i vård, skola och omsorg och en översyn av skatteutjämningssystemet för att jämna ut kommunernas ekonomiska förutsättningar.

I fråga om försäkringssystemen vill TCO utreda en fristående sjukförsäkring och omedelbart höja taket i försäkringen till tio basbelopp – och på sikt avskaffa taket helt.

Det mest akuta är dock att höja den övre ersättningsgränsen i a-kassan. Åtta av tio TCO-medlemmar hamnar över taket vid arbetslöshet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA