Annons:
Bild:Janetta Nyberg
Lönesamtal
På jobbet
AVEva Spira0 kommentarerTyck till!

Experternas råd inför lönesamtalet

Förbered dig i god tid inför lönesamtalet. Det är experternas råd om du vill höja din lön. Men krångla inte till det. Det är bättre att förbereda sig lite grand än inte alls.

Att gå in i ett lönesamtal med målsättningen att höja sin lön utan några som helst förberedelser är inte att rekommendera.

– Jag har märkt att många tycker att det är så viktigt och prestationsinriktat att de drabbas av uppskjutarsjukan och inte förbereder sig alls. Men det minsta är bättre än ingenting, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

Hon vill avdramatisera lönesamtalet och föreslår att man tänker ut tre grund­argument i förväg. Gärna efter att först ha »brainstormat« – själv eller tillsammans med en arbetskamrat.

– Argumenten ska vara konkreta. Det räcker inte att säga att man är bra på sitt jobb. Förklara på vilket sätt du gör ett bra jobb. Använd hårda fakta. Tänk dig att chefen har ett excelark framför sig och att det är i den mallen du ska passa in.

Även STs ombudsman Ellen Simonsson understryker hur viktigt det är med förberedelser.

– Gå igenom lönekriterierna, om sådana finns. Vänd dig till det lokala facket om något är oklart. Fundera sedan över vad som hänt sedan lönesamtalet året innan. I vilka situationer har du utvecklats och tagit mer ansvar?

Ellen Simonsson rekommenderar att man är lyhörd, ställer frågor och lyssnar på sin chef.

– Det är inte heller fel att själv inse att det kan finnas saker som du kan förbättra, säger hon.

Inom STs avtalsområden finns olika förhandlingsmodeller. Men nästan alla anställda har ett samtal om lön med sin chef. I den modell som kallas för lönesättande samtal kan chef och medarbetare komma överens om den nya lönen. För andra följs lönesamtalet av en förhandling mellan arbetsgivaren och det lokala facket.

Nina Jansdotter tycker att alla – oavsett hur lönen sätts – ska fundera igenom vilken lönenivå de vill landa på. Att prata om pengar är inte fult, tycker hon.

– Tänk efter – vilken är den lägsta nivån, vilken är mest realistisk och vilken är drömnivån? Fråga sedan chefen vad denne har för förväntningar. Vad ska det krävas för att du ska få till exempel 3 000 kronor i lönehöjning?

Får man inte igenom den löneökning man hoppats på ska man ha is i magen och tänka att den kan komma vid nästa löneförhandling, säger Nina Jansdotter.

– Och om chefen säger att det inte finns tillräckligt med pengar i potten – förklara att det inte är ditt problem. Då ska chefen gå uppåt i kedjan och kräva mer pengar.

Den som har lönesättande samtal bör noga gå igenom sina egna lönekrav och jämföra dem med vad andra på
arbetsplatsen har, säger Ellen Simonsson.

– Prata med de förtroendevalda. Och använd gärna lönestatistiken på STs webbplats, men tänk på att statistiken släpar efter ett år.

Kvinnor ofta mer försiktiga än män i förhandlingar 

Kvinnor är inte lika benägna att konkurrera och ta risker som män. Därför kan det vara svårare för kvinnor att ta för sig vid en löneförhandling.

Löneförhandlingar, eller lönesamtal om man så vill, är situationer där kvinnor kan ha svårare att hävda sig än sina manliga kolleger. Det säger Jerker Holm, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet. Slutsatsen bygger han på forsknings­resultat inom experimentell ekonomi, en nationalekonomisk forskningsgren som står psykologin och socialpsykologin nära.

– En generell iakttagelse är att män har lättare att anta utmaningar och är mer benägna att gå in i situationer som kan uppfattas som konkurrensinriktade, säger han.

Männen har också ofta högre tankar om sina egna prestationer än kvinnor.

– Det brukar till och med talas om att män har en tendens till »overconfidence«, övertro på sin egen förmåga.

Därför kan män vara mer benägna att kräva en högre lön än genomsnittet på arbetsplatsen, säger Jerker Holm. Får de inte gehör kan det ju bero på att chefen inte riktigt ser deras kompetens.

Men det finns ingen anledning att bli nedslagen av forskningsresultaten, tycker han.

– Det gäller att bli medveten om att kön spelar en roll. Kvinnor bör inte vara för anpassliga utan våga framhäva sin kompetens.

Jerker Holms bästa tips för att höja lönen – som är sprunget ur egen erfarenhet – är dock att låta arbets­givaren förstå att man inte kan tas för given.

– Både kvinnor och män bör hålla dörrarna öppna för erbjudanden från andra arbetsgivare. Genom att göra trovärdigt att man är beredd att lämna arbetsplatsen får man en starkare förhandlingsposition. 

Ämnen: Löner
Åtta saker att tänka på

Nina Jansdotters tips:

  • Välj ut tre grundargument för varför du ska ha högre lön.
  • Var konkret. Använd hårda fakta. Berätta också vad du avser att prestera framöver.
  • Testa gärna dina argument på en arbetskamrat. Ju oftare de framförs, desto säkrare känner du dig.
  • Försök se lönesamtalet framför dig – hur du förhandlar och hur bra det går.

Ellen Simonssons tips:

  • Ta reda på om det finns löne­kriterier på arbetsplatsen och utgå i så fall från dem.
  • Tänk igenom hur du utvecklats. Har du fått kompetensutveckling, nya arbetsuppgifter eller utökat ansvar? Våga lyfta fram dig själv och dina bidrag till verksamheten.
  • Var lyhörd, ställ frågor och lyssna.
  • Skriv minnesanteckningar under samtalet.
Bli den första att tycka till!
Du kanske också är intresserad av
Bild:Janetta Nyberg

Glöm inte att prata lön när jobbet förändras

Lägg krutet på det lönesamtal där din ingångslön diskuteras. Illustration: Janetta Nyberg

Rätt ingång avgör din framtida lön – så får du upp din ingångslön

Bild:Janetta Nyberg

Så får du fart på lönen igen

KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.