För få alkolås i statens bilar

TRAFIKSÄKERHET2014-04-15

Mindre än var tredje bil som statens myndigheter köper in har alkolås, trots regeringens mål att tre av fyra nya bilar ska vara utrustade med sådana. Det framgår av Transportstyrelsens statistik.

Alla myndigheter ska rapportera sina inköp, leasing och upphandlingar av bilar varje år till Transportstyrelsen. Målet är att öka andelen miljöanpassade och trafiksäkra bilar inom staten.

Under år 2013 var 229 myndigheter skyldiga att rapportera sina bilaffärer, varav 227 har rapporterat helt eller delvis, enligt Transportstyrelsens sammanställning.

När det gäller alkolås har myndigheterna långt kvar till regeringens mål att minst 75 procent av myndigheternas fordonspark ska ha det från och med 1 januari 2012. Bara 31 procent av samtliga fordon uppges vara utrustade med alkolås. Endast nio av myndigheterna klarar målet. Resultatet är ändå ett fall framåt jämfört med förra året, då 17 procent av fordonen hade alkolås och bara tre av myndigheterna klarade regeringens alla mål. Inte ens Transportstyrelsens egna bilar uppfyller kraven.

”Statens myndigheter bör vara i framkant när det gäller valet av fordon. Inte ens vi på Transportstyrelsen klarar regeringens strävan och det är olyckligt. Det är tydligt att regeringen behöver ställa större krav på alla statens myndigheter att ta tag i frågan”, säger generaldirektör Staffan Widlert i ett pressmeddelande.

När det gäller andelen miljöbilar i myndigheternas fordonsparker går det bakåt, från 74 procent år 2012 till 48 procent förra året. En förklaring är att miljökraven för skattebefrielse, det vill säga kraven för miljöbil, skärptes från 1 januari 2013. Enligt Tranportstyrelsen är det flera myndigheter som uppger att de beställde bilar innan de nya reglerna började gälla, men inte tog dem i bruk förrän 2013. Om de gamla miljöbilskraven fortfarande gällt skulle andelen godkända bilar varit 79 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA