Få anmälningar om sexuella trakasserier

#METOO2018-11-23

Vittnesmålen om sexuella trakasserier på jobbet var många under förra årets #metoo-upprop. Även från statliga arbetsplatser. Men ett år senare syns ingen ökning av anmälningar hos de sex största myndigheterna, enligt en granskning som Arbetet gjort.

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Skatteverket, Polisen och Försvarsmakten har tillsammans närmare 100 000 anställda. Sammanlagt har de sex myndigheternas personalansvarsnämnder hittills i år behandlat 15 fall av sexuella trakasserier, vilket inte är någon ökning från tidigare år. Bara en av myndigheterna, Polisen, uppger att antalet anmälningar som rör sexuella trakasserier på arbetsplatsen, har ökat efter #metoo, skriver Arbetet.

Förra hösten vittnade många anställda inom Kriminalvården om sexuella trakasserier under hashtagen #virivermurarna.

– När vi fick in #virivermurarna såg vi i berättelserna att det finns en tystnadskultur och den behöver vi jobba bort. Vi hade räknat med att anmälningarna skulle öka och vi är förvånade över att vi inte ser det, säger Minna Forsblom, enhetschef för arbetsgivarstöd och arbetsmiljö på Kriminalvårdens HR-avdelning, till Arbetet.

STs ordförande Britta Lejon, tror att det finns ett stort mörkertal.

”Vi tror också att det finns en osäkerhet kring vad som är sexuella trakasserier hos både anställda och chefer”, säger hon till Arbetet.

Den vanligaste disciplinpåföljden i ansvarsnämnderna är löneavdrag med 25 procent i mellan 5 och 20 dagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA