Få EU-länder ser utbrändhet som arbetsskada

ARBETSMILJÖ2018-09-12

Forskningen om utbrändhet ökar i hela Europa. Trots det saknar EUs medlemsländer en gemensam bild av utmattningssyndrom. Bara Italien och Lettland erkänner det som en arbetsskada, visar en ny rapport från Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor, Eurofound.

Än finns inga större, gränsöverskridande studier kring utbrändhet i Europa. Rapporten från Eurofound är en sammanställning av data från de 28 EU-medlemsländerna och Norge. Den visar att ämnet är fokus i många nationella forskningsstudier, men ofta i liten skala och sällan på några högre nivåer. Hur utbrändhet definieras – om det är en sjukdom eller ett syndrom – skiljer sig mellan länderna. Och trots att studier kring förekomst är vanligt så använder man sig av olika mätmetoder, vilket innebär att det inte går att säga hur vanligt utbrändhet är i Europa.

Än så länge är det bara Italien och Lettland som erkänner utbrändhet som en arbetsskada. I vissa andra länder, som Bulgarien och Nederländerna, diskuteras om utbrändhet bör ses som en arbetsrelaterad sjukdom, skriver Arbetsvärlden.

Sverige är det enda landet som använder WHOs klassifikationskod för utmattningssyndrom som en godkänd medicinsk diagnos.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA