Annons:
Chefredaktören
Krönika
AVAlexander Armiento0 kommentarerTyck till!

Få vill trona på minnen från fornstora dar

Stora stjärnor inom musiken får ofta mest ovationer för låtar de gjorde för 25 år sedan, noterar Alexander Armiento. Tänk om det var så för oss med vanliga jobb.

Tänk dig att en vanlig dag på jobbet innebar att alla ville diskutera de saker du gjorde för tjugo eller tjugofem år sedan. Föreställ dig ett möte med samma dagordning som 1989, där du för femtioelfte gången får föredra slutrapporten från det projekt du jobbade med då – för att alla närvarande tycker att du inte har gjort något bättre sedan dess.

Det kan låta som en skruvad remake på Måndag hela veckan, den klassiska nittiotalsfilm där Bill Murray spelar en tevemeteorolog som tvingas återuppliva samma 2 februari gång på gång – men i denna version snarare en skräckfilm än en romantisk komedi.

För även om det är trevligt med beröm, känns det inte som någon rolig tanke att omgivningen skulle vara rörande enig om att ens storverk tillhör en svunnen era. Vi vill nog alla helst få lovord för de prestationer vi utför i dag.

När jag härom veckan för tredje gången på kort tid gick på konsert med ett band som hade sin storhetstid för över två decennier sedan slog mig tanken att de personer som stod framför mig efter det tillbringat sina arbetsdagar med i stort sett samma material.

Det finns några artister som får ta emot publikens jubel även när de som medelålders spelar sina nyskrivna låtar. Men de flesta gör sina djupaste avtryck ganska tidigt i karriären – och får därefter finna sig i att en nostalgisk publik lever upp, dansar och sjunger med först när de spelar introna till de där stora hitsen de skrev en gång för mycket länge sedan. Och har spelat vid varje tillfälle som de stått på scen sedan dess.

Det gäller för mina egna ganska obskyra favoriter från tonårstiden likväl som för storstjärnorna. När Axl Rose reser runt med ett Guns N’ Roses vars uppställning inte inkluderar någon annan av originalmedlemmarna, köper fansen inte biljett för att höra spåren från 2008 års Chinese Democracy. Nej, den nyss 50 år fyllde herr Rose är synnerligen väl medveten om att det som förväntas av honom är ännu en upprepning av den där dagen på jobbet för nära ett kvarts sekel sedan då han först spelade Paradise City.

Om jag i slutet av 2030-talet skulle möta uppskattning på jobbet först när mina yrkesmässiga prestationer i februari 2012 kom på tal, skulle jag nog tappa sugen och fundera på att göra något annat. Å andra sidan har jag inte riktigt haft nöjet att ta emot positiv feedback på ett lika konkret sätt som när Axl Rose inför ett hav av lyckliga åhörare ber att bli tagen till den stad där gräset är grönt och flickorna söta. För en rockstjärna är en vanlig dag på jobbet trots allt inte så vanlig.

Skulle jag år 2037 finna mig själv stående framför en månghövdad jublande publik, blir det nog trots allt inte så svårt att övertala mig till att läsa upp den här krönikan från en svunnen tid – om nu det är vad fansen vill. Även om det skulle vara femtioelfte gången.

Alexander Armiento är chefredaktör för Publikt.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.