Facket hjälpte honom till fast jobb

HÖGSKOLAN2013-05-07

Khalid Khayati jobbade så länge på Linköpings universitet att han fick rätt till fast anställning. Men arbetsgivaren hade gjort en miss och ville avsluta visstidsanställningen. Då fick Khalid Khayati hjälp av facket.

Statsvetaren Khalid Khayati hade haft flera visstidsanställningar efter varandra som lektor och postdoktor vid Linköpings universitet. Men på hösten förra året meddelade arbetsgivaren att anställningen skulle löpa ut för gott.

– Jag kämpade hit och dit för att få behålla mitt arbete, men kände att det var lönlöst. Jag var jätteledsen, säger Khalid Khayati.

Av en ren slump upptäckte Slave Saveski, ledamot i STs sektionsstyrelse, att Khalid Khayati omfattades av den så kallade tvåårsregeln i anställningsskyddslagen.

– Han hade varit här ganska länge så jag kollade i systemet, säger Slave Saveski.

STs ombudsman Krister Erixon förhandlade för Khalid Khayati.

– Vi ansåg att arbetsgivarens agerande var att likställa med ett felaktigt avskedande, så vi kallade till tvisteförhandling och yrkade på skadestånd samt att Khalid skulle få ha kvar anställningen, säger Krister Erixon.

I det läget valde Linköpings universitet att ge med sig. Khalid Khayati fick behålla anställningen mot att ST drog tillbaka skadeståndskraven.

Krister Erixon berömmer universitetsledningen för att den rättade sig när det hade blivit fel. Ansvaret att hålla koll på tvåårsregeln för visstidsanställda är jämnt fördelat på fack och arbetsgivare.

– Men moraliskt tycker jag att det är arbetsgivaren som ska hålla reda på det här, säger Krister Erixon.
Normalt fungerar det bra, enligt Slave Saveski.
– Men i det här fallet hade någon på institutionsnivå missat. Det var ett olycksfall i arbetet, ingen medveten strategi, anser han.

Khalid Khayati är mycket nöjd med fackets insats.

– Arbetsgivaren var från början mer eller mindre motsträvig. Men till slut förvandlades processen till en positiv dialog. Jag är väldigt nöjd över hur ST skötte förhandlingarna.
Publikt har utan framgång sökt Randi Hellgren, personaldirektör vid Linköpings universitet.

»Till slut förvandlades processen till en positiv dialog«, säger Khalid Khayati som numera har en fast anställning vid Linköpings universitet.
Bild: Elis Hoffman
»Till slut förvandlades processen till en positiv dialog«, säger Khalid Khayati som numera har en fast anställning vid Linköpings universitet.

Fast jobb efter 24 månader

Den arbetstagare som under en femårsperiod har varit anställd hos arbetsgivaren antngen på allmän visstid i sammanlagt mer än två år, eller som vikarie i sammanlagt mer än två år, ska anses som tillsvidareanställd. (Lagen om anställningsskydd, §5)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA