Annons:
Jeanette Fee är en av dem som blivit kallad till företags­hälsovården efter att ha varit sjukskriven. »Många känner sig förföljda«, säger hon.Bild:Elis Hoffman
Stockholmståg
Nyhet
AVElin Ekselius0 kommentarerTyck till!

Facket larmar om hårdare stämning

Vissa hälsoproblem kan leda till att tågvärdar och lokförare stängs av från säkerhets­klassade tjänster. Men på Stock­holmståg säger medarbetare att arbetsgivaren »jagar korttidssjukskrivna« och ställer frågor de upplever som kränkande.

Jeanette Fee, tågvärd på Stockholmståg, är en av dem som blivit kallad till samtal på företagshälsovården.

– Det som pågår nu är rena häxjakten. Många känner sig förföljda.

Också Peter Blomgren, som är STs representant på Stockholmståg, beskriver en hårdnande stämning.  

Flera diagnoser, som diabetes, ADHD och kärlkramp, riskerar att leda till avstängning från jobbet. Både tågvärd och lokförare kan nämligen klassas som säkerhetstjänster. 

Men på Stockholmståg har även kolleger som har haft upprepade sjukdomsperioder kallats till samtal, säger Peter Blomgren.

– Det går ut också över dem som inte har någon medicinsk diagnos. Och arbets­givaren kan utnyttja det för att komma åt folk som de tycker är obekväma.

Han berättar att företagshälsovården också har ställt frågor till medarbetare som de anser har vabbat för mycket.

– Många upplever samtalen som mycket kränkande. De blir förhörda till exempel om sin livsstil och sitt ätande och får svara på frågor om eventuella missbruk.

Jeanette Fee har haft en hel del sjukdomsperioder de senaste åren. Det hela började när hon gjorde en gastric bypass-operation mot sin övervikt. Under operationen visade det sig att hon var gravid och när fostret växte uppstod komplikationer.

– Därefter har jag haft en del stora problem. Men nu jobbar jag som vanligt igen och är väldigt glad att jag gjorde operationen.

Men för ett par månader sedan blev hon kallad till ett samtal på företagshälsovården. 

– De ställde en massa frågor och gjorde syntest, hörseltest och drogtest. Så sa de att de trodde att jag nog inte skulle kunna jobba kvar. Jag var inte alls förberedd så jag blev helt chockad. Men till nästa möte hade jag med mig en facklig representant och då var det plötsligt inga problem längre. 

Hon säger att det gick bra för henne, men att hon har kolleger i liknande situationer som har blivit helt avstängda från sitt jobb.

Stockholmstågs personalchef Maria Magnusson känner dock inte igen beskrivningen. Enligt henne har varken regler eller rutiner ändrats.

– Den som har haft mer än tre sjukdomstillfällen under ett halvår ska ha ett samtal med sin arbetsledare. Men om någon ska ha kontakt med företagshälsovården handlar om en bedömning från fall till fall.

Hon säger sig inte heller ha några uppgifter om hur många medarbetare som kallas till samtal hos företagshälsovården, eller hur många dispens­ärenden Transportstyrelsen tar emot från Stockholmståg.

Peter Blomgren säger att många av dem som drabbats är kvinnor med små barn som inte är i »hundraprocentig fysisk form« och därför lätt blir sjuka.

– Det kan vara en väldig press att förstå att man inte kan lita på sin anställningstrygghet, säger han. 

Bli den första att tycka till!
UTRIKESNyhetTyska utrikesdepartementet har satt stopp för videomöten via appen Zoom, som används av flera universitet och högskolor i Sverige. Sedan tidigare har Taiwan förbjudit myndigheter och statliga institutioner från att använda programmet, skriver tyska ekonomitidningen Handelsblatt samt brittiska BBC.
CoronaNyhetAntalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om tillbud beroende på coronapandemin ökar, skriver Arbetsvärlden. Myndigheten redovisar enligt tidningen 63 anmälningar om tillbud och 48 om skyddstopp.
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.