Facket mot Berlusconi

ITALIEN2003-12-10

Regeringen Berlusconis planer på att försämra arbetsrätten utlöste generalstrejk i Italien den 16 april. I Stockholm anordnade TCO och LO en solidaritetsaktion.

Av:  Christian Örjestål

Den italienska regeringen, ledd av premiärminister Silvio Berlusconi, planerar att avskaffa den lag som förhindrar att arbetare sägs upp utan ”saklig grund”. Lagen ska motverka uppsägningar av politiska och fackliga skäl.

Om det italienska parlamentet godkänner förslaget innebär det en påtaglig försämring av de anställdas rättsliga ställning.

Den 16 april gick de tre största facken i Italien ut i en generalstrejk. Närmare 25 procent av den italienska arbetskraften slutade arbeta och en stor del av Italien stannade upp under den åtta timmar långa strejken.

TCO och LO gav sitt stöd för de italienska löntagarna med en manifestation utanför den italienska ambassaden i Stockholm. Liknande manifestationer genomfördes på flera håll i Europa.

– Vi vill visa vårt stöd för de italienska arbetstagarna och markera att regeringen Berlusconis planer är ett hot mot miljoner italienare, förklarar TCOs vice ordförande Eva Fernvall.

– Lagändringen kan ge efterverkningar i hela Europa och vi måste skydda oss själva från liknande tendenser, säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Kan den italienska lagändringen påverka arbetsrätten i Sverige?
– Det tror jag. Ett beslut i Italien påverkar svenska politiker och vi vet att moderaterna redan är inne på ungefär samma linje som Berlusconi, svarar Wanja Lundby-Wedin.

Före manifestationen lämnade Wanja Lundby-Wedin och Eva Fernvall en skriftlig protest till Italiens ambassadör i Stockholm.

Fakta

Generalstrejken i Italien den 16 april var den största på 20 år. Över sex miljoner demonstrerade. Tåg och flyg ställdes in och många banker, skolor, snabbköp, postkontor och fabriker var stängda. TV-nyheterna innehöll inga bilder och sjukhusen erbjöd endast akut sjukvård. Strejken organiserades av de tre största facken i Italien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA