Facket på arbetsplatsen viktigast

DEBATT: STS FÖRBUNDSORDFÖRANDE SVARAR.2003-11-06

Lars-Olof, du vilseleder och du förvånar.

Du försöker åstadkomma en höna av en fjäder. Du har som ersättare i förbundsstyrelsen, tillsammans med ett stort antal förtroendevalda, varit med om att ta fram de flesta förslag.

I endast en fråga har du anmält en avvikande mening, om vem som ska få bestämma storleken på den lokala avgiften. Här har vi skilda uppfattningar.

Det förslag som förbundsstyrelsen nu lagt fram till kongressen förändrar inte förutsättningarna för det lokalfackliga arbetet på mer än ett sätt, nämligen att medlemmarna själva ska få ett större inflytande. Både vad gäller verksamheten och hur denna ska finansieras. Det ska inte som idag avgöras av ett fåtal förtroendevalda samlade till en kongress vilken i sin tur sammanträder vart fjärde år.

Rent tekniskt innebär omläggningen av systemet att den lokala avgiftens storlek också sänker förbundsavgiften med motsvarande belopp. Att medlemmen själv får ett större inflytande över den lokala avgiften kommer att ställa krav på tydlighet i det avdelningsvisa lokala fackliga arbetet. Det kommer också att medföra att vi bättre kan anpassa den lokala budgeten efter de lokala förhållandena. Detta tror förbundsstyrelsen är bra.

Under en övergångsperiod kommer det bli omställningsproblem i några avdelningar, exempelvis SMHI. Detta vet styrelsen och därför ska vi tillsammans hjälpa dessa avdelningar med gemensamma pengar.

Det du sedan skriver om det lokala fackliga arbetet gör mig både förvånad och besviken. Trots att jag vet att du och jag är överens om att det är medlemmen och den fackliga verksamheten på arbetsplatsen som är det viktiga och också ger uppdraget i vårt förbund, försöker du påskina att det skulle finnas olika uppfattningar.

När du talar om det lokala och det centrala förbundsarbetet låter det som om det vore två olika saker. Allt det förbundet ska göra centralt ska ju utgöra ett stöd för det lokala arbetet. Detta kommer att bli tydligare efter de beslut som kommer att tas på kongressen.

Där finns förbundsstyrelsens förslag till en verksamhetsprocess som just utgår ifrån behoven på den enskilda arbetsplatsen. Det innebär en storsatsning på utbildning av arbetsplatsombud och i nästa steg medlemmen. Dessutom en omläggning i kansliorganisationen för att just stötta medlemmar och förtroendevalda lokalt.

Sist något om medlemsavgiften. Avgiften föreslås intakt och det som ändras är själva systemet. Det nya systemet ger en följsamhet mellan inkomst och avgifter. Det är ett måste om vi ska kunna bedriva samma verksamhet som vi gör idag, med samma pengar till det förbundsgemensamma arbetet och samma pengar lokalt som idag.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA