Facket sa nej till lönebud

AVTAL2003-12-11

ST och förhandlingskartellen OFR har sagt nej till Arbetsgivarverkets slutbud för de statliga myndigheterna. Värdet i budet var för lågt, ansåg OFR. Nu inkallas medlare.

OFRs krav i avtalsrörelsen har varit att löneutvecklingen i staten ska vara likvärdig med den i privat sektor.

De siffror som Arbetsgivarverket, AgV, presenterade höll inte måttet: 2,9 procent från 1 april i år och ytterligare 3,2 procent från 1 juli 2003. Varje individ skulle garanteras minst 600 kronors löneökning (om inte de lokala parterna enas om annat) under den 2,5 år långa avtalsperioden.

– Det räcker inte, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad. Vår bedömning är att löneökningarna i industrin kommer att ligga över den nivån.

Hur mycket arbetsgivarna skulle behöva höja budet vill Johan Tengblad inte precisera.
Seko inom LO, som sagt ja till arbetsgivarbudet, fick sammanlagt 0,2 procent mer än OFR erbjöds.

Arbetsgivarverket hade inte heller tagit fasta på fackets krav om en särskild satsning på polisväsendet och tydligare skrivningar om den långsiktiga lokala lönebildningen.

Problemen för polismyndigheterna hänger samman med rikspolischefen Sten Heckschers uttalande att det inte finns ekonomiskt utrymme för löneökningar utöver det centrala avtalets ram. Därför kräver OFR att polisväsendet i stället ska få en fast pott som ligger över ramen.

När det gäller myndigheternas synsätt och metoder för lönebildningen vill facken att en tidsgräns skrivs in för avstämning av de lokala parternas arbete.
Det är på polisfrågan som förhandlingarna stupat.

De strandade förhandlingarna innebär att medlare tillkallats. Enligt STs förhandlingschef är det troligt att medlarna lägger ett bud tidigast i slutet av nästa vecka.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA