Facket säger nej till nollavtal

AVTAL2003-12-16

Arbetsgivarna har fört fram ett nollavtal som ett alternativ för de myndighetsanställda. Det säger facket nej till. Men något färdigt bud finns ännu inte att ta ställning till.

Den 1 april gick avtalet för de myndighetsanställda ut. Men vid denna tidnings pressläggning, den 2 april, saknas fortfarande ett samlat bud från Arbetsgivarverket. De förhandlingar som pågått sedan en tid fortsätter innevarande vecka.
Så här står frågorna när STs förhandlingsråd samlas 4 april:

Lönenivå: Ett alternativ som förts fram av Arbetsgivarverket är ett nollavtal vilket innebär att parterna inte enas om något löneutrymme centralt. Lönerna blir i första hand en angelägenhet mellan individen och arbetsgivaren. Ett sådant bud har lagts fram för Sacos förhandlare.
Men de offentliganställdas förhandlare i OFR säger nej till ett nollavtal:
– Vi ska som tidigare ha ett avtal med tydliga procentsatser som medger en likvärdig löneutveckling med arbetsmarknaden i övrigt, förklarar STs förhandlingschef Johan Tengblad.
Han beklagar att andra fackliga organisationer kan tänka sig att gå med på ett nollavtal.

Pensionerna: Arbetsgivarverket vill införa ett nytt, avgiftsbaserat pensionssystem under avtalsperioden. Det innebär att arbetsgivaren årligen avsätter en viss summa för varje anställd som placeras i fonder. I dag betalar arbetsgivaren en förutbestämd procentsats av slutlönen till den anställde i samband med pensioneringen.
Johan Tengblad anser att det skulle vara möjligt att säga ja till ett avgiftsbaserat system under förutsättning att det bland annat ger minst lika höga nivåer som dagens system.

Trygghetsfrågorna: Arbetsgivarverket hävdade från början att myndigheterna skulle ha rätt att fritt disponera de pengar som avsatts till trygghetsåtgärder. Men enligt Johan Tengblad är parterna nu överens om att hitta gemensamma användningsområden.

Arbetsmiljö: OFR vill föra in arbetsmiljöfrågan i avtalet, men Arbetsgivarverket har hittills inte gått med på att skriva in något i det centrala avtalet som kan lösas på lokal nivå.

Semesterdagar: Arbetsgivarverket vill minska antalet semesterdagar för nyanställda inom affärsverksområdet från nuvarande 34 till 25 dagar per år.
– Det kan vi aldrig gå med på. Är det något som kan spräcka förhandlingarna så är det semestertidsfrågan, säger Johan Tengblad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA