facket som är kungens vän

KRÖNIKA: KRÖNIKA JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-16
Av:  Jan-Åke Porseryd

I de delar av världen där demokratin ännu inte riktigt fått fotfäste innebär fackets kamp oftast att störta gamla strukturer för att skapa en ny och rättfärdigare ordning.

Men i Bulgarien vill Podkrepa, en av de fackliga centralorganisationerna, återgå till det gamla och återinföra monarkin.

Podkreba bildades 1989 med polska Solidaritet som förebild. Det kallar sig katolskt, står nära landets marknadsliberala parti och stöder till stor del avregleringarna i landet. Medlemsantalet beräknas till en halv miljon i 14 olika förbund, av vilka det bulgariska statstjänstemannaförbundet är ett.

Den större centralorganisationen, Citub, med 65 olika förbund och 1,6 miljoner medlemmar, vill däremot ha mer av statligt inflytande och kan sägas vara en reformerad fortsättning på det tidigare kommunistfacket.

Bägge organisationerna tillhör numera FFI, Fria Fackföreningsinternationalen.

Jag träffade några av ledarna för det bulgariska statstjänstemannaförbundet när de besökte Sverige och ST i mitten av maj.

Ordföranden Christine Spassova förklarade att hennes förbund stöder ex-kungen Simeon II och hans Nationella rörelse inför parlamentsvalet den 17 juni. Förbundet tycks inte ha mycket till övers för det sittande höger-centerstyret eller för vänsteroppositionen.

Simeon II, i dag 64 år gammal, blev bulgarisk kung, eller rättare tsar, 1943   – bara sex år gammal.

Han efterträdde sin far, diktatorn Boris III, som styrt Bulgarien sedan 1918. Boris ledde en regim som i krigets första skede aktivt samarbetade med Nazityskland. Han lär ha dött efter ett upprört möte med Hitler.

1946 flydde Simeon, tillsammans med sin mor, drottning Ionna, från landet sedan kommunistpartiet tagit makten.

Han bosatte sig i Spanien och sällade sig till skaran av mer eller mindre förtalade exilregenter i Europa. Men han har under årens lopp upprepade gånger förklarat att han gärna återvänder till Bulgarien som monark.

För två år sedan besökte Simeon (som vördnadsfullt kallas kung Simeon II i bulgariska media) sitt hemland för första gången sedan 1946. Han passade då på att skänka bort stora markegendomar (men behöll de kungliga palatsen).

När han registrerade sitt parti i april meddelade han att han vill införa ”nya moraliska värden i politiken”. Han vill att Bulgarien snabbt ansluter sig till Nato och vill intensifiera privatiseringarna.

Nu leder han den populäraste partigruppen inför valet. Var tredje väljare är beredd att stödja ”kungens koalition”, visar opinionsundersökningar. Han siktar på premiärministerposten, kanske som ett första steg för att återinföra monarkin. Och han har stöd av facket.

Onekligen en annorlunda konstellation…

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA