Facket vägrar acceptera neddragningar

GREKLAND2010-05-03

ADEDY, som organiserar stora delar av de offentliganställda i Grekland, protesterar mot vad de betecknar som orättfärdiga neddragningar för att rädda den grekiska ekonomin.

Euroländernas finansministrar enades på söndagen om att ge klartecken för det gigantiska räddningspaketet för den grekiska ekonomin. 110 miljarder euro kommer den grekiska staten att få låna under de närmaste tre åren för att komma tillrätta med de galopperande budgetunderskotten. Till det kommer ytterligare 30 miljarder som utlovats från Internationella valutafonden, IMF.

Men den grekiska regeringen har tvingats acceptera mycket hårda villkor för att få tillgång till lånen. Premiärminister Giorgos Papandreou annonserade ytterligare besparingar och skattehöjningar motsvarande totalt 30 miljarder euro, utöver de åtgärder som redan vidtagits.

”Det är ett sparpaket som aldrig tidigare skådats i en gemensam ansträngning som aldrig tidigare gjorts av det grekiska folket”, sa han i ett tv-sänt regeringssammanträde, skriver Reuters.

Både offentliganställda och pensionärer kommer att förlora de trettonde och fjortonde månadslöner som de tidigare fått som bonusutbetalningar. Pensionsåldern för kvinnor höjs nästa år från 60 till 65 år, vilket innebär att män och kvinnor får samma pensionsregler. Och den grekiska momsen kommer att höjas från 21 till 23 procent redan i år. Det är några av de åtgärder finansminister Giorgos Papakonstantinou har aviserat, skriver AFP.

Den fackliga paraplyorganisationen ADEDY, som organiserar mer än en halv miljon offentliganställda, har beslutat att utvidga sin redan inplanerade 24-timmars proteststrejk på tisdag till två dygn.

”ADEDYs exekutivkommitté uppmanar de offentliganställda att reagera kraftfullt mot att regeringen vidtagit stränga och brutala åtgärder som aldrig tidigare har skådats”, sa facket i ett uttalande som citeras av Wall Street Journal.

Även det största facket på den privata sidan, GSEE, dömde ut de grekiska sparåtgärderna som de mest orättvisa och strängaste i Greklands historia:

“De kommer att fördjupa recessionen och kasta ekonomin i djup koma”, sa GSEEs ordförande Yannis Panagopoulos, enligt AFP.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA