Facket vill inte stöta sig

DEBATT: INSÄNT2003-07-31

Statstjänstemannen efterlyser åsikter om vilken lönepolitik medlemmarna tycker att ST ska bedriva.

Jag kan mot bakgrund av nedanstående tycka att ST har större problem än så.

Det kanske inte bara handlar om att vara med då de ca tre procenten ska fördelas, det görs ändå till stor del utifrån arbetsgivarens förslag.

Nedanstående visar att då det verkligen behövdes fanns ingen hjälp.

En arbetstagare blev av sin chef (som inte var mycket till chef) lovad en viss löneutveckling. Det gick till så att man nyanställde personal och lade dessa nyanställda 100 kr under henne. Chefen påpekade att den hundringen skulle ses som en mycket viktig markering om hur tjänsterna skulle ligga organisatoriskt och detta skulle märkas i kommande förhandling.

Vid förhandlingen pekade allt åt det hållet. Chefen, som nu blivit av med sitt chefsskap och blivit ersatt av en annan person, var med vid hela förhandlingen för att föra protokoll. Han fick som ”tack för hjälpen” löneökning med                   2 000 kr.

När arbetstagaren blev uppkallad för att få reda på sin lön var den lagd 700 kr under dem som tidigare legat 100 kr under.
Hon påpekade då vad hon blivit lovad och frågade vad hon gjort för fel, men fick svaret att det absolut inte fanns något att anmärka på utan man var mycket nöjd med arbetsinsatsen.

Efter samtal med högsta chefen på stället blev arbetstagaren så kränkt att hon inte såg någon möjlighet att fortsätta anställningen utan sade upp sig, efter att först ha förberett det mesta av sina arbetsuppgifter 14 dagar framåt för att inte sätta någon arbetskamrat i klistret.

Det förtjänar att påpekas att man var medveten om felet som begåtts men inte kunde/ ville uppfylla löftet eftersom det skulle kunna komma krav från andra. Vart tog den individuella lönesättningen vägen?

Vid kontakt med ST-facket, där frågan lyftes till ombudsmannanivå, sade man att eftersom hon sagt upp sin anställning så kunde man inget göra utan hon fick rådet att driva frågan som en arbetsmiljöfråga via huvudskyddsombudet.
Hon påpekade att hon fortfarande var anställd men hade semester. Det förtjänar påpekas att hon fortfarande betalar full avgift till facket.

Jag kan inte se detta som något annat än att facket inte vill stöta sig med arbetsgivaren utan man låter den enskilde medlemmen stå ensam när man, efter kränkning, sagt upp sin anställning i stället för att sjukskriva sig.

Att sedan gå ut och fråga om vilken lönepolitik man ska bedriva klingar falskt. Kanske det vore bättre att informera den egna personalen om vilka deras uppdragsgivare är.
Sådant här kan bara leda till att man tappar medlemmar.

En som inte är med så länge till

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA