Facket vittnar om förtvivlade medarbetare

MIGRATIONSVERKET2015-11-10

Regeringen har skruvat upp tonläget och säger att gränsen är nådd för hur många asylsökande Sverige klarar av. Bristen på boenden är akut och Migrationsverket köper in madrasser och låter asylsökande övernatta i receptionen.

Sanna Norblad, avdelningsordförande för ST vid Migrationsverket, låter uppgiven.

– Vi fixar det inte längre.

Under hösten har kommuner, Migrationsverket och tiotusentals volontärer slitit dag och natt för att klara situationen. Först fylldes de ordinarie asylboendena, sedan ordnades kommunala evakueringsplatser och nu förbereds tältboenden – men vintern närmar sig och Sverige kan inte längre garantera några boendeplatser, har migrationsminister Morgan Johansson deklarerat.

Men fortfarande kommer omkring 10 000 asylsökande varje vecka hit. Personalen på Migrationsverkets huvudkontor har köpt in madrasser att lägga i receptionen.

Sanna Norblad beskriver hur myndighetens medarbetare är förtvivlade efter att under lång tid ha stressat och arbetat övertid. Samtidigt anställs ny personal i hög hastighet.

– Vi vet snart inte vilka som arbetar på myndigheten, säger hon.

Hon tycker att situationen innebär en fara för rättssäkerheten: personal kastas snabbt in i verksamheten. Inte heller placeringen på boendena är omsorgsfull på det sätt som den vanligtvis är, säger hon.

Marie-Louise Koskinen, som är HR-chef på myndigheten, berättar att Migrationsverket i år har rekryterat mellan 1 800 och 1 900 personer, varav de 600 senast anställda genom en särskild ”snabbprocess”. Hon menar ändå att det inte finns några säkerhetsrisker.

– Vi gör intervjuer och alla vanliga kvalitetskontroller, bara att det är mer prioriterat och vi gör dem på kortare tid.

Även introduktionen har fått ett snabbspår, med bland annat satsning på ”e-learning”, utbildningar på webben.

Nu vill arbetsgivaren schemalägga personal – även på kvällar, helger och nätter. Sanna Norblad är kritisk.

– Vi har haft så stressigt och känslomässigt tungt så länge. Vissa är ensamstående föräldrar och det fungerar inte att schemalägga dem så att de kanske inte ens kommer att kunna ta igen sig över julen.

I stället vill hon lösa situationen genom att låta medarbetare frivilligt anmäla sig till arbetspass. Men Marie-Louise Koskinen avfärdar den möjligheten:

– Det är en helt ohållbar lösning. Samma personer skulle nyttjas igen och igen med övertidskonton som tickade. Vi måste ha en arbetsmiljö som gör att medarbetarna orkar långsiktigt. Då är schemaläggning den enda möjligheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Tubb3 (ej verifierad) ons, 11/11/2015 - 11:42
Som anställd på Migrationsverket så tar det oavsett övertrasserade övertidskonton inte hänsyn till arbetsmiljön. Arbetsgivaren struntar i våra avtal och arbetstagare känner sig inte på något sätt delaktiga i processen över schema och andra diskussioner. Just nu tar HR (AG) beslut som påverkar alla anställda utan att bry sig om hur det påverkar våra privatliv. Just nu ska vi kastas in i tillfälliga scheman och enda sättet att få till ett schema som passar en som förälder är läkarintyg. Detta kommer från HR avdelningen. Har HR avdelningen någonsin hört talas om att man kan få läkarintyg som förälder för att det inte finns barnomsorg?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA