Fackförbundens medlemstapp bromsat

FACKET2018-01-15

Under 2017 lyckades flera fackförbund att bromsa tidigare medlemstapp. Det visar en rundringning som TT gjort till de tio största fackförbunden, där de flesta uppger att de ser en liten ökning.

Av:  Karin Thorsell

Sveriges ingenjörer ökade medlemsantalet med 2,5 procent och Handels med 0,1 procent, medan Hotell- och restaurangfacket minskade med 141 medlemmar.

För IF Metall låg antalet medlemmar i det närmaste stilla under 2017, efter att förbundet haft ett stadigt tapp av medlemmar mellan 2006 och 2015. IF Metalls mål är en organisationsgrad på 85 procent, men förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka uppger till TT att nivån nu ligger på cirka 78–79 procent.

En orsak, menar hon, är fler bemanningsanställda där organisationsgraden är lägre.

Kommunal, som tappade stort under 2016 efter skandalavslöjanden och flera avgångar, återhämtade sig under 2017 och har nu fler medlemmar än för ett år sedan.

Under 2017 rekryterade Kommunal över 52 000 nya medlemmar, vilket är den största årliga rekryteringen sedan millennieskiftet. Trots det blir det bara ett plussaldo på 858.

Enligt statistik från LO för första kvartalet 2017 är 70 procent av samtliga anställda fackligt anslutna. Bland arbetare är andelen 63 procent och bland tjänstemän 74 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA