Annons:
Ukraina
Nyhet
AVBörge NilssonTyck till!

Fackföreningens hus i Kiev i brand

I går vid lunchtid utrymde Ukrainas statstjänstemannaförbund sitt kontor på sjätte våningen i Fackföreningarnas hus i Kiev. På kvällen brann huset. "Förmodligen har jag ingen arbetsplats längre", säger en av de anställda till Publikt.

Sedan 21 november har självständighetsplatsen Majdan utanför Nelia Nikitenkos arbetsplats varit fylld av demonstranter.

De har protesterat mot att Ukrainas president Viktor Janukovytj avbrutit förhandlingarna om ett samarbetsavtal med EU och i stället knutit landet hårdare till Ryssland.

Ändå har det ukrainska statstjänstemannaförbundet, med den engelskspråkiga förkortningen SEUU, hållit kontoret öppet fram till i tisdags - samma dag som huset började brinna.

Stora delar av Fackföreningarnas hus, ägt av en facklig centralorganisation med femtio olika förbund, har varit centrum för demonstranterna. På tredje våningen har det funnits en provisorisk läkarmottagning och några våningsplan har varit utrymda och fungerat som lokaler för protestens olika organisationer.

Men inte sjätte våningen där Nelia Nikitenko arbetar.

– Demonstranterna har sovit på golvet i korridorerna och använt våra toaletter. Men kontoren har varit öppna som vanligt, säger Nelia Nikitenko som nu sköter jobbet från sitt hem.

Branden började sedan inrikestrupperna Berkut börjat rensa delar av Majdantorget från demonstranter.

I dag, ett dygn efter att hon lämnat organisationens två kontorsrum, kan Nelia Nikitenko se på teve hur det fortfarande brinner i väggarna på hennes gamla arbetsplats.

– Jag hoppas att vårt kontor har klarat sig, men mina kollegor säger att attacken startade från innergården och det är ett dåligt tecken. Våra fönster vätte mot innergården. Kanske är det värre än jag vill tro.

Vem som tänt på är inte klarlagt. Inrikesministern som styr Berkut sade i ett uttalande på onsdagsmorgonen att branden kan ha varit ett försök av högerextrema Pravyj sektor, den mest extrema av de organisationer som deltar i protesterna, att sopa igen spår av olaglig verksamhet.

Nelia Nikitenko är skeptisk.

– Personligen tycker jag det låter väldigt märkligt om de som använt huset som sitt hem skulle ha varit de som tänt på. Oberoende medier beskriver att det är makten som velat förstöra huset för att skada demonstranterna.

– Men det här är bara min personliga uppfattning. Det är inte förbundets uppfattning, tillägger Nelia Nikitenko.

Hon betonar att hon inte är talesperson för SEUU och att allt hon säger är hennes egna åsikter.

Ämnet är känsligt. Förbundet organiserar 400 000 ukrainska statstjänstemän som i sina jobb företräder staten och till och med kan ha fått sin arbetsplats ockuperad av demonstranter. Samtidigt utgör välutbildade storstadsbor en kärna i motståndet mot ett närmande till Ryssland. 

– Fackförbundet stöder inte någon av sidorna, men varje medlem och anställd har förstås sina egna åsikter och sympatier.

De viktigaste dokumenten, bokföring och annat officiellt, evakuerades tidigt.

– Vi misstänkte att något kunde hända, men vi väntade oss aldrig att det skulle ta den här vändningen, aldrig att huset skulle börja brinna. Så vi lämnade massor av dokument, datorer och kontorsutrustning där och nu vet vi inte vad som finns kvar.

Ingen av de anställda har skadats. Det är inte heller känt om andra skadats vid branden. Men vintern har varit påfrestande för de anställda på statstjänstemannaförbundets kontor.

– Det har varit obekvämt, osäkert och lite nervöst med all aktivitet i huset. Ändå har vi inte haft några invändningar, men nu blir vi drabbade om vi förlorar våra jobb och våra arbetsplatser.

Har du själv deltagit i protesterna?

– Personligen stöder jag demonstranternas krav på ett bättre liv i Ukraina, men jag har inte deltagit i några aktioner.

Varför stöder du demonstranterna?

– Jag vill att Ukraina ska bli ett mer europeiskt land när det gäller grundläggande värderingar. Och jag drömmer om ledare som tänker på landet och folket och försöker göra det bättre för dem, inte för den högsta ledningen.

Men det vi sett de sista dagarna är en backlash?

– Ja, jag är rädd att makten ska gå hela vägen för att krossa protesterna. De är i ett läge där de är redo att göra vad som helst, säger Nelia Nikitenko och understryker än en gång att det är hennes personliga uppfattning och ingenting annat.

Oroligheterna i Ukraina
Hundratusentals ukrainare har sedan november 2013 demonstrerat mot att regeringen stoppat ett närmande till EU och i stället knutit starkare band till Ryssland. Efterhand blev de folkliga protesterna allt våldsammare. Nyligen såg det ut som en fredlig lösning var på väg, men 18 februari 2014 slog inrikestrupper till med full kraft.
Bli den första att tycka till!
FackligtNyhetEU-kommissionen har stoppat ett avtal för statligt anställda från att bli lag på europeisk nivå. Nu överväger facken en stämning i EU-domstolen. ”Om vi inte protesterar när vi blir behandlade så här kan vi aldrig vara säkra på att få något inflytande över huvud taget”, säger STs ordförande Britta Lejon.
ArbetsmiljöNyhetFyra tungt kriminellt belastade personer dödshotade en arbetsförmedlare i hans hem tidigare i april. De hade anlitats av en arbetssökande som nekats ersättning av Arbetsförmedlingen.
UpphandlingNyhetKonkurrensverket stämmer Örebro universitet inför domstol och kräver 150 000 kronor i böter för felaktig upphandling. Enligt myndigheten har universitet gjort en otillåten direktupphandling.
ColombiaFördjupningDen 50 år långa inbördes konflikten i Colombia kastar fortfarande långa skuggor över landet, trots fredsavtalet med gerillarörelsen Farc. Kvinnonätverket IMP, som ST samarbetade med i tio år, har fått en viktig roll i att stötta kvinnor som drabbats av våldet.
FackligtNyhetTCO vill att högskolan ska få mer betalt för att utbilda redan yrkesverksamma. Kompetensutveckling och vidareutbildning behöver få betydligt mer fokus inför valet, skriver ordförande Eva Nordmark i en debattartikel.
RättsväsendetNyhetRegeringens utredare Stefan Strömberg föreslår att unga brottslingar snabbare ska ställas inför rätta genom nya regler för polisens arbete och ökad samverkan mellan polisen och socialtjänsten.
DelpensionNyhetAvtalet om statlig delpension ska hjälpa fler att stanna kvar längre i arbetslivet. Men myndigheterna tillämpar det väldigt olika. Karin Fast Aronsson på Länsstyrelsen i Värmlands län sökte delpension och fick nej. Då sade hon upp sig.
PolisenNyhetPolisen ska växa med över 10 000 medarbetare. Det innebär att myndigheten kommer att behöva rekrytera många civil­anställda. Nyblivne rikspolischefen Anders Thornberg säger till Publikt att han tänker jobba mycket med att inkludera både civilanställda och poliser.
IntegritetNyhetDen 25 maj börjar EUs dataskyddsförordning, GDPR, att gälla. Den som får sina person­uppgifter registrerade får tyd­ligare rättigheter – och det gäller bland annat anställda gentemot arbetsgivare. En förändring är att den registrerade får rätt till insyn.
DigitaliseringNyhetDigitaliseringen tvingar fram en delvis ny statlig arbetsgivarpolitik, konstaterar Arbetsgivarverket i en ny rapport. Arbetsgivarpolitiken behöver förändras för att utveckla kompetensförsörjningen och effektivisera verksamheten.
HögskolanNyhetMälardalens högskola tvingas betala tillbaka två tredjedelar av studieavgiften till en amerikansk student, därför att utbildningen hon gick inte höll måttet. Det har Högsta domstolen, HD, beslutat.
StatsförvaltningNyhetNästa års genomsnittliga uppräkning av de statliga myndigheternas anslag blir ungefär en procent, enligt Arbetsgivarverket. Det påverkar bland annat utrymmet för löner. Både ST och Arbetsgivarverket är kritiska.
TryckfrihetNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, kritiseras av Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen. Myndigheten har dessutom tangerat gränsen för censur, enligt JK.
BudgetNyhetNär Arbetsgivarverket kommenterar regeringens vårändringsbudget saknar myndigheten ytterligare satsningar på högre utbildning, men välkomnar fokus på integration på arbetsmarknaden.
FörsäkringskassanNyhetPå ett av Försäkringskassans kontor har många avslag av sjukpenning lett till högre lön, enligt ett vittnesmål i SVT i söndags. Men trots att detta strider mot arbetsplatsens lönekriterier, kan lönesättningen inte göras om, förklarar STs avdelningsordförande Siv Norlin.
FrankrikeNyhetAnställda inom det franska rättsväsendet är oroliga för domstolarnas framtid, och ger sig nu in i de växande protesterna mot president Emmanuel Macrons politik. ”Vårt intryck är att regeringen struntar i vad vi tycker”, säger Hervé Bonglet i domstolssekreterarnas största fackförbund, UNSA Service Judiciaires.
VårbudgetenNyhet»Ett jättebekymmer att omlokaliseringsmyndigheter inte får något tillskott«, säger STs ordförande Britta Lejon.
PostnordNyhetPostnord måste skicka tillbaka 400 000 postförsändelser till Kina och andra länder utanför EU. Det handlar om varor som inte hämtats ut av mottagarna, sedan bolaget införde en ny avgift från första mars.
POLISENNyhetEfter en granskning i Svenska Dagbladet har åklagare inlett en förundersökning om en polischefs inlägg på Facebook. Mannen utsågs till chef trots varningar från medarbetare om att han spred rasism i fikarummet och på sociala medier.
SjukpenningNyhetRegeringen har utsett juristen Claes Jansson till särskild utredare för att se över sjukförsäkringen. Samtidigt har en nationell samordnare för sjukförsäkringen, Mandus Frykman, utsetts.
LantmäterietNyhetLantmäteriet ska fungera som motor i arbetet med en smartare samhällsbyggnadsprocess. Regeringen uppdrar till myndigheten att öka möjligheten att arbeta med digitala geodata.
STATSTJÄNSTEMÄNNyhetStatstjänstemän kan komma att ställas inför domstol i fler fall i framtiden. Riksdagens konstitutionsutskott begär förslag från regeringen om ett utvidgat straffansvar för tjänstefel.
HögskolanNyhetUniversitetskanslersämbetet, UKÄ, vill få i uppdrag att samordna alla myndigheters uppföljningar och utvärderingar av den högre utbildningen i Sverige. Förslaget framförs i en rapport till regeringen.
JämställdhetNyhetVid dagens sammanträde tar regeringen beslut om att satsa en miljard kronor på att stärka kvinnors och flickors jämställdhet runt om i världen. Förslaget är en del av vårbudgeten.
RIKSDAGENNyhetRiksdagens konstitutionsutskott föreslår att en introduktionsutbildning införs för statsanställda. I betänkandet hänvisas till en rapport från ST, och förbundets ordförande Britta Lejon betecknar förslaget som ”mycket glädjande”.
OMLOKALISERINGNyhetPersonalen flyr snabbt från myndigheter som ska omlokaliseras, och bemanningsfrågorna blir ofta akuta långt innan flyttlasset går. Det konstaterar ST i en rapport byggd på en undersökning bland förtroendevalda.
HögskolanNyhetTCO är positiv till valideringsdelegationens förslag om stärkt validering inom högskolan. Bättre möjlighet till validering är en viktig pusselbit i ett system för livslångt lärare för tjänstemän, anser TCO.
HögskolanNyhetDen statliga Valideringsdelegationen föreslår att gemensamma riktlinjer och nya rutiner tas fram för att förstärka möjligheterna att genom högskolan validera tidigare förvärvade kunskaper.
ArbetsmiljöNyhetArbetsmiljöverket inleder en riksomfattande inspektion av förekomsten av våld och hot på HVB- och LSS-boenden. Fyra av tio anmälningar inom verksamheterna handlar om hot och våld.
DANMARKNyhetDanmarks arbetsmarknadsminister vänder sig till alla medborgare i en efterlysning av förslag till bättre arbetsmiljöregler. Ett formulär har lagts in på departementets hemsida.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården får kritik av Justitiekanslern för att en hög chef uttryckt sin ”starka besvikelse” över en facklig företrädares uttalanden i Göteborgs-Posten och Ekot. Den viktiga öppna debatten riskerar att strypas, skriver JK i beslutet.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, vidtar ingen åtgärd med anledning av Journalistförbundets anmälan mot utrikesdepartementet, UD. Fackförbundet gjorde anmälan när en överprövning av UDs beslut om att inte lämna ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg tog mer än tre månader, rapporterar Journalisten.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans dialog med Arbetsförmedlingen, arbetsgivare och sjukskrivande läkare måste förbättras, skriver myndigheten i en rapport till regeringen.
OMLOKALISERINGNyhetFacken vid de statliga myndigheterna har begärt förhandlingar med Arbetsgivarverket om villkoren för de anställda vid omlokaliseringar. Nationell arbetsskyldighet är unikt för staten, vilket gör att myndigheterna riskerar att framstå som mindre attraktiva arbetsgivare, menar STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.
StatsförvaltningNyhetDen statliga internrevisionen fungerar i huvudsak bra, rapporterar Ekonomistyrningsverket, ESV, i sin årliga redovisning. Men var tredje myndighet har inte analyserat behovet av resurser till internrevisionen, påpekar ESV.
#metooNyhetRegeringen satsar över 100 miljoner kronor i vårbudgeten på förebyggande och kompetensutveckling i spåren av #metoo-kampanjen. 25 miljoner kronor satsas på arbetslivet och 50 miljoner på skolan.