Fackföreningens hus i Kiev i brand

UKRAINA2014-02-19

I går vid lunchtid utrymde Ukrainas statstjänstemannaförbund sitt kontor på sjätte våningen i Fackföreningarnas hus i Kiev. På kvällen brann huset. ”Förmodligen har jag ingen arbetsplats längre”, säger en av de anställda till Publikt.

Av:  Börge Nilsson

Sedan 21 november har självständighetsplatsen Majdan utanför Nelia Nikitenkos arbetsplats varit fylld av demonstranter.

De har protesterat mot att Ukrainas president Viktor Janukovytj avbrutit förhandlingarna om ett samarbetsavtal med EU och i stället knutit landet hårdare till Ryssland.

Ändå har det ukrainska statstjänstemannaförbundet, med den engelskspråkiga förkortningen SEUU, hållit kontoret öppet fram till i tisdags - samma dag som huset började brinna.

Stora delar av Fackföreningarnas hus, ägt av en facklig centralorganisation med femtio olika förbund, har varit centrum för demonstranterna. På tredje våningen har det funnits en provisorisk läkarmottagning och några våningsplan har varit utrymda och fungerat som lokaler för protestens olika organisationer.

Men inte sjätte våningen där Nelia Nikitenko arbetar.

– Demonstranterna har sovit på golvet i korridorerna och använt våra toaletter. Men kontoren har varit öppna som vanligt, säger Nelia Nikitenko som nu sköter jobbet från sitt hem.

Branden började sedan inrikestrupperna Berkut börjat rensa delar av Majdantorget från demonstranter.

I dag, ett dygn efter att hon lämnat organisationens två kontorsrum, kan Nelia Nikitenko se på teve hur det fortfarande brinner i väggarna på hennes gamla arbetsplats.

– Jag hoppas att vårt kontor har klarat sig, men mina kollegor säger att attacken startade från innergården och det är ett dåligt tecken. Våra fönster vätte mot innergården. Kanske är det värre än jag vill tro.

Vem som tänt på är inte klarlagt. Inrikesministern som styr Berkut sade i ett uttalande på onsdagsmorgonen att branden kan ha varit ett försök av högerextrema Pravyj sektor, den mest extrema av de organisationer som deltar i protesterna, att sopa igen spår av olaglig verksamhet.

Nelia Nikitenko är skeptisk.

– Personligen tycker jag det låter väldigt märkligt om de som använt huset som sitt hem skulle ha varit de som tänt på. Oberoende medier beskriver att det är makten som velat förstöra huset för att skada demonstranterna.

– Men det här är bara min personliga uppfattning. Det är inte förbundets uppfattning, tillägger Nelia Nikitenko.

Hon betonar att hon inte är talesperson för SEUU och att allt hon säger är hennes egna åsikter.

Ämnet är känsligt. Förbundet organiserar 400 000 ukrainska statstjänstemän som i sina jobb företräder staten och till och med kan ha fått sin arbetsplats ockuperad av demonstranter. Samtidigt utgör välutbildade storstadsbor en kärna i motståndet mot ett närmande till Ryssland.

– Fackförbundet stöder inte någon av sidorna, men varje medlem och anställd har förstås sina egna åsikter och sympatier.

De viktigaste dokumenten, bokföring och annat officiellt, evakuerades tidigt.

– Vi misstänkte att något kunde hända, men vi väntade oss aldrig att det skulle ta den här vändningen, aldrig att huset skulle börja brinna. Så vi lämnade massor av dokument, datorer och kontorsutrustning där och nu vet vi inte vad som finns kvar.

Ingen av de anställda har skadats. Det är inte heller känt om andra skadats vid branden. Men vintern har varit påfrestande för de anställda på statstjänstemannaförbundets kontor.

– Det har varit obekvämt, osäkert och lite nervöst med all aktivitet i huset. Ändå har vi inte haft några invändningar, men nu blir vi drabbade om vi förlorar våra jobb och våra arbetsplatser.

Har du själv deltagit i protesterna?

– Personligen stöder jag demonstranternas krav på ett bättre liv i Ukraina, men jag har inte deltagit i några aktioner.

Varför stöder du demonstranterna?

– Jag vill att Ukraina ska bli ett mer europeiskt land när det gäller grundläggande värderingar. Och jag drömmer om ledare som tänker på landet och folket och försöker göra det bättre för dem, inte för den högsta ledningen.

Men det vi sett de sista dagarna är en backlash?

– Ja, jag är rädd att makten ska gå hela vägen för att krossa protesterna. De är i ett läge där de är redo att göra vad som helst, säger Nelia Nikitenko och understryker än en gång att det är hennes personliga uppfattning och ingenting annat.

Oroligheterna i Ukraina

 Hundratusentals ukrainare har sedan november 2013 demonstrerat mot att regeringen stoppat ett närmande till EU och i stället knutit starkare band till Ryssland. Efterhand blev de folkliga protesterna allt våldsammare. Nyligen såg det ut som en fredlig lösning var på väg, men 18 februari 2014 slog inrikestrupper till med full kraft. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA