Facklig förnyelse krävs i ST

DEBATT: DEBATT2003-12-04

Medlemstapp och förlorade visioner

Trio-projektet föll på grund av att det inte blev en kvalificerad majoritet (67 procent av rösterna) på HTFs kongress hösten 2001. På STs extrakongress strax innan semestern i år fattades beslutet att gå ihop med FF. Samtidigt presenterade STs ledning det Nya ST som endast i ringa grad diskuterar facklig ideologi och grundvärderingar utan istället koncentrerar sig på en ny Mål- och utvecklingsplan. Det nya ST (medlemmarnas organisation), som i mycket bygger på erfarenheter av Trio, ska byggas genom mål- och utvecklingsplanens sex områden: Insikt, medlemmen i fokus, kraftfull rekrytering, bästa facket för välutbildade och yngre, ny lönepolitik och utveckling av det fackliga arbetet.

Dessa frågor är viktiga för alla fackliga organisationer, men var finns idén? Var finns den fackliga ideologin? Varför blir vi medlemmar och engagerar oss i facket? För mig är det självklart att facket är min organisation som kämpar för rättvisa, solidaritet och jämlikhet. Men är det så?

För mig skulle ett nytt ST byggas från grunden genom medlemsdiskussioner om varför vi är med i facket och vad vi vill med ST. Läget är allvarligt och det handlar inte bara om att vi tappar medlemmar utan ännu värre om förlorade visioner. För mig är det uppgivenheten, en minskad tilltro till möjligheten att vi kan förändra världen och påverka utvecklingen som är det allvarligaste.

Vi behöver mer av ideologiska diskussioner och opinionsarbete för den statliga sektorn. Istället anpassar sig förbundet genom att ST ska gilla läget. Hoten mot våra jobb har inte försvunnit. I nästa lågkonjunktur, och i synnerhet om vi valt att gå med i EMU, kommer åter många av oss statligt anställda att sägas upp. Den globaliserade ekonomin, med allt färre stora multinationella företag med allt mindre av moral och socialt samvete, ökar trycket på den offentliga sektorn.

Medlemsengagemanget måste byggas upp igen. Men det kräver också att medlemmarnas åsikter efterfrågas i viktiga frågor. Med den nya tekniken är det redan idag möjligt att göra medlemsomröstningar om man önskar. Detta vore revolutionerande istället för att ägna så mycket resurser åt organisatoriska utredningar. För mig är solidaritet, rättvisa och jämlikhet fortfarande nödvändiga byggstenar i arbetet med att förnya ST och TCO. Utbildningar som stödjer kunskapsuppbyggnaden och stimulerar till engagemang är också nödvändiga.

ST måste vidga deltagandet i den offentliga debatten och opinionsbildningen. Vi måste ta strid för den offentliga sektorn i allmänhet och den statliga i synnerhet samt solidariteten med löntagare i andra länder och kommande generationer.
Istället erbjuder till exempel STs Stockholmsdistrikt i höstens kurskatalog nästan bara skepparkurser och liknande. Inget fel med det, men det kan lika gärna studieförbunden erbjuda. Flera av våra fackliga ledare jämför sig med direktörerna och distanserar sig från oss övriga. STs ordförande är en av de få som inte jämför sig med direktörerna.

Jag har varit medlem i ST sedan 1989 då jag började arbeta på Byggforskningsrådet. Förbundsledningen kom, med några års mellanrum, med ständigt nya utvecklingsprojekt, mest olika omorganisationer, bl a försvagades distrikten. Många förslag framfördes om ökad satsning på facklig ideologi, opinionsbildning, ökad medlems- och förtroendemannautbildning, ökat medlemsstöd, sänkning av fackliga ledares löner, effektiv användning av medlemsavgifterna, men de stora avdelningarna och förbundsstyrelsen var kallsinniga. Detta framförde jag också i en debattartikel i DN hösten 1995.

Sedan Annette Carnhede blivit ordförande har ST blivit väsentligt bättre, genom att aktivt delta i opinionsbildningen. Men förbundsstyrelsen och det centrala kansliet fortsätter att producera tandlösa organisationsprodukter som ”Det nya ST, junidokumentet”. Nu är dags att påbörja en nödvändig facklig förnyelse enligt ovan.

Peter Bylund

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA