Facklig kritik mot AD i Vaxholmsmålet

FACKLIGT2005-05-11

Arbetsdomstolens beslut att lämna över det så kallade Vaxholmsmålet till EG-domstolen väcker starka fackliga reaktioner.

Det Arbetsdomstolen, AD, vill ha svar på är om de fackliga stridsåtgärderna mot det lettiska byggföretaget Laval för att få till stånd ett svenskt kollektivavtal och svenska löner strider mot EUs regler.

En EU-lag som Laval och domstolen hänvisar till gäller direktivet om utstationering av arbetskraft.

Direktivet innehåller visserligen ett skydd mot lönedumpning, men lönerna ska skyddas genom lagfästa minimilöner eller kollektivavtal som ”förklarats allmängiltigt” i det land där företaget verkar.

Men när Sverige införde direktivet som lag gjordes ingen »allmängiltigförklaring«, utan politikerna överlät på de fackliga organisationerna att motverka social dumpning – vid behov med hjälp av stridsåtgärder. Och AD ifrågasätter nu om Sverige genomfört direktivet på rätt sätt.

Särbehandling

Vidare är Arbetsdomstolen tveksam till de paragrafer i Medbestämmandelagen som tillåter sådana stridsåtgärder gentemot företag som arbetar tillfälligt i Sverige (Lex Britannia). De kan tolkas som särbehandling och stå i konflikt med EUs bestämmelser om fri rörlighet och icke-diskriminering, anser AD.

LOs avtalssekreterare Erland Olauson bedömer det dock som osannolikt att EG-domstolen dömer ut svenska regler som oförenliga med EG-rätten.

– Det skulle innebära att vi, med de metoder som gäller i Sverige, inte fick förhindra ett apartheidsystem. Ett system där lön och andra anställningsvillkor skulle vara olika beroende på om arbetstagare på svenska arbetsplatser kommer från Vaxholm eller Riga.

Om EG-domstolen går emot facket och svenska regler måste LO ompröva sitt ställningstagande för medlemskap i unionen, hävdar Erland Olausson.

Såväl LO som TCOs ordförande Sture Nordh är kritiska till att fallet lämnats över till EUs domstol.

– Vi är säkra på ett detta är en fråga som inte står i strid med EG-rätten och att den ska avgöras i Sverige, säger Sture Nordh.

– Frågan är nationell, punkt slut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA