Facklig oro för skattehöjningar

FACKLIGT2015-09-07

Både TCO och LO uttrycker var för sig oro för hur kommande skattehöjningar kan påverka Sveriges tillväxt. Skattehöjningar och åtstramningar måste begränsas, skriver LO-ekonomerna i en debattartikel.

57 000 av de svenska löntagarna berörs av regeringens planer att låta bli att höja brytpunkten för statlig skatt nästa år. TCOs samhällspolitiske chef Samuel Engblom är orolig för att det ska påverka motivationen att utbilda sig eller ta på sig större ansvar i jobbet:

”Om man får ett lönepåslag på 3 000 kronor för att man tar på sig ett chefsansvar, då kanske det inte är lika attraktivt om hälften av det går till skatt – då kanske det inte är lika attraktivt att göra det”, säger Samuel Engblom till TV4.

Brytpunkten för statlig skatt ligger nu på 37 000 kronor per månad. Regeringens förslag är att brytpunkten ska frysas vid den nivån, och enligt TCO gäller det här yrkesgrupper som poliser, gymnasielärare och specialistsjuksköterskor.

”För hög marginalskatt i för låga inkomstlägen gör att människor tvekar att utbilda sig, tvekar att gå upp som chef, tvekar att ta mer ansvar på jobbet – och det är inte bra”, säger Samuel Engblom till TV4.

LO-ekonomerna Ola Pettersson, Lars Ernsäter och Torbjörn Hållö anser att finanspolitiken inte bör stramas åt förrän inflationen är påtagligt högre, räntorna stiger och arbetslösheten minskar rejält.
Finanspolitiken bör utformas på ett sätt som inte ytterligare underblåser den höga privata skuldsättningen, skriver de tre i en debattartikel i Dagens industri:

”Politikerna bör avstå från alltför omfattande skattehöjningar eller utgiftsneddragningar för att finansiera reformer. Sverige kommer över tid att behöva höja skatter för att trygga välfärdens finansiering. Men i nuvarande konjunkturläge bör skattehöjningar och andra åtstramningar vara begränsade och nogsamt utformade för att understödja den ekonomiska politikens viktigaste mål”, skriver de tre LO-ekonomerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA