Facklig protest mot nyanställdas villkor

SIS2016-05-25

Nyanställda på Statens institutionsstyrelse betraktas numera som anställda vid hela myndigheten, i stället för vid en viss institution. Facken anser att det utvidgar arbetsgivarens rätt till omplacering.

På Statens institutionsstyrelse, SiS, har ledningen drivit igenom en förändring i de nya anställningsavtalen.De som anställts efter 1 mars betraktas som anställda vid hela myndigheten. Tidigare anställdes personalen vid en viss institution.

Alla facken – ST, Saco-S och Seko – har markerat emot myndighets­ledningen, både i förhandlingarna och i en särskild protokollsinvändning.

– Arbetsgivaren vill utvidga anställningsskyldigheten. Det sade vi att vi inte går med på, säger Jenny Kingstedt i STs avdelningsstyrelse.

Fackens argument mot förändringen är att den utvidgar arbets­givarens rätt till omplacering och därmed den anställdes arbetsskyldighet.

– Vår farhåga är att man kan bli erbjuden jobb långt bort från där man bor och att man då kan tvingas säga nej. Då faller våra trygghetssystem, säger Jenny Kingstedt.

En annan invändning är att SiS blir en mindre attraktiv arbets­givare.

– Vi rekryterar redan i hård konkurrens med Migrationsverket och HVB-hem.

Men argumenten hjälpte inte. Efter lokal och central förhandling genomfördes förändringen.

SiS personaldirektör Gunilla Ejefors Lublin säger att hon respekterar de fackliga synpunkterna. Men hon tror tvärtom att det nya avtalet förenklar rekrytering och bemanning.

– Vi behöver anställa 1 500 personer de närmaste tre åren och har tagit hjälp av Arbetsförmedlingen. Vid introduktionsutbildningen vet vi inte var personen ska placeras.

Gunilla Ejefors Lublin tycker att det är bra med större omplacerings­möjligheter.

– Det kan göra det lättare att leva upp till arbetsgivaransvaret. Men vi kan inte flytta folk hur som helst. Det krävs sakliga skäl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA