Fåren löser mordgåtan

KULTUR: BÖCKER2006-12-19

I årets sista bokkrönika vill jag ösa läckerheter över er. Var så god, här kommer några bokfavoriter!

Av:  Sanna Töringe

Leonie Swann har gjort något så egendomligt som att skriva en kriminalroman där det är fåren som löser gåtan. Deras herde
hittas ute på en äng med en rostig spade genom kroppen.

Glennkill från Alfabeta är så rolig och välskriven att man vill suga på meningarna som karameller. Väl översatt också, av Karin Nyman. Till nästa vår skaffar jag egna får…

                                         •l•

Gunnar Harding är en skatt för Sverige. Han översätter och introducerar konstiga författare som vi annars aldrig hade upptäckt. Har ni till exempel hört talas om Mina Loy? Hon skrev fina dikter som man kan flyga till, skrev feministiskt manifest och gjorde hattar som såg ut som lampskärmar. Det var i Paris på 30-talet.

Hon var en tidig modernist, en fri kvinna i en tillfälligt fri tid. I Baedeker för månresenärer, utgiven av Ellerstöms, kan man njuta av både dikterna och Hardings förord.

                                         •l•

Vad i all världen ska vi göra med Sveriges alla deckardrottningar? Jag tycker att de är för många. Tacka vet jag min egen deckarkung Reginald Hill. Hans persongalleri med den vresige, osmaklige, trevlige kommissarie Dalziel i täten har allt man kan begära.

Men den nyutkomna Minnenas tecken från Minotaur kan man gott hoppa över. Den skrevs för 20 år sedan och har letats fram ur dammet av ett girigt förlag, som borde haft bättre omdöme.

Peter Pascoe har ännu inte gift sig med sin Ellie. Han åker iväg för att träffa några gamla skolkamrater, men finner dem döda. Boken är snårig och taffligt skriven, av en då mycket oerfaren författare. Välj hellre någon av alla de senare, som finns i pocket.

                                         •l•

Anna och Fanny Bergenström har tillsammans skapat årets finaste kokbok. Under valnötsträdet är precis så inspirerande att man får lust att dra på sig stövlarna och ge sig ut i ruskvädret för att leta efter ingredienser.

Denna bok är uppbyggd kring smaker. Lätt och irrationellt, som på skoj. Kokos, kardemumma, pepparrot, gröna blad, nötter och frön… Det är en bra tanke, ett sätt att nå fram till både minne, lukt och smak.

                                         •l•

Sara Stridsbergs Drömfakulteten, Albert Bonniers förlag, är för mig årets bästa svenska roman. Den är både filmisk och skör och handlar om den legendariska Valerie Solanas i sin smutsiga silverkappa.

Det var hon som skrev manifestet SCUM, Society for Cutting Up Men, hon som sköt Andy Warhol, hon som drevs av en energi så stark. En arg liten flicka.

                                         •l•

Vad består livet av? God mat, ulliga får och så lite hemskheter här och var. God jul!

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA