Färre lediga jobb anmälda utan lagkrav

ARBETSFÖRMEDLING2019-10-15

När lagen om allmän platsanmälan upphävdes 2007 minskade antalet anmälda lediga jobb till Arbetsförmedlingen med 8-18 procent. Staten är fortfarande skyldig att anmäla lediga platser.

En studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, visar att lagen om allmän platsanmälan ökade arbetsgivares annonseringsbenägenhet, fram till dess att lagen upphävdes. Det gäller både privata och kommunala arbetsgivare som fram till juni 2007 var skyldiga att annonsera ut lediga jobb genom Arbetsförmedlingen.

”Jag blev förvånad av att förändringen var så pass stor, eftersom lagen i praktiken var tandlös när den togs bort. Efterlevnaden kontrollerades inte och det hade inte givits några böter på mer än två decennier”, kommenterar forskaren bakom rapporten, Axel Cronert vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Rapporten jämför statliga och icke-statliga arbetsgivares benägenhet att anmäla lediga platser till Arbetsförmedlingen. De statliga arbetsgivarna har sedan 1940-talet varit ålagda av regeringen att inför en rekrytering anmäla den lediga platsen till den offentliga Arbetsförmedlingen. Mellan 1976 och 2007 gällde samma krav för alla arbetsgivare. Enligt rapporten förväntades lagen utjämna informationsskillnader mellan arbetssökande, till förmån för grupper med mer begränsade nätverk på arbetsmarknaden, till exempel ungdomar och utrikesfödda.

Rapportförfattaren vill veta om och hur olika aktörer rättar sig efter lagar och regler även när det inte finns kontroller eller sanktioner:

”Samhället är beroende av det i flera politiska frågor, alltifrån klimat till arbetsmarknad. Arbetsgivarna i mitt material är rimligtvis inte oroade för påföljder, men många följde lagen ändå. Möjligen spelade en laglydig organisationskultur eller en upplevelse av socialt ansvar roll. När lagen togs bort tycks många ha ändrat sina rutiner”, konstaterar Axel Cronert.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA