Britta Lejon »går genom rutan« och har en förmåga att nå ut, anser de som förespråkar henne som STs nya förbundsordförande.
Bild: Sören Fröberg
Britta Lejon »går genom rutan« och har en förmåga att nå ut, anser de som förespråkar henne som STs nya förbundsordförande.

Favorit till att ta över ST

ST2012-03-28

I maj ska ST välja ny ordförande. Bara ett enda namn nämns i diskussionerna: Britta Lejon. ”Om kongressen väljer mig skulle det vara jätteroligt”, säger hon till Publikt.

Det är samma namn som återkommer när Publikt ringer runt till STs största avdelningar för att prata om ord­förandevalet: Britta Lejon, tidigare demokratiminister, i dag förbundets förste vice ordförande. De intervjuade har uttalat sig anonymt. Ingen nämner någon konkurrerande kandidat till posten. Stödet för Britta Lejon är starkt.

– Hon är kompetent och fyller ut kostymen väl. Hon kan fackliga frågor och pratar ett språk som vanliga medlemmar förstår, säger en företrädare för en av förbundets större avdelningar.

– Hon har ett brett kontaktnät och är van att prata med politiker. Den erfarenheten är viktig, säger en annan avdelningsrepresentant.

Och Britta Lejon är beredd att kliva fram som ordförande.

– Det gör jag gärna. Om kongressen skulle välja mig så skulle det vara jätte­roligt, säger hon till Publikt.

Många avdelningar tycker att ett av de viktigaste kraven på en ny ordförande är att han eller hon »går genom rutan«, har karisma och förmåga att nå ut i media och samhällsdebatten. Det kan Britta Lejon, anser många.

– Jag tycker att hon är i särklass. Hon skulle kunna leda och ta förbundet ett steg framåt, samtidigt som hon är lyssnande som person, säger en representant från en av förbundets allra största avdelningar.

Men det finns de som har invändningar. Det finns avdelningar som inte har nominerat någon alls till ordförande­posten – för att de helt enkelt inte ansett sig hitta någon tillräckligt bra kandidat. Några känner tveksamhet inför Britta Lejons kopplingar till Socialdemokraterna.

– Jag gillar henne. Hon är kunnig och kompetent. Men det är klart att man kan fundera lite över vad det innebär att vara partipolitiskt obunden. Är det så lämpligt med en ordförande som är så tydligt socialdemokratisk? säger en avdelningsordförande.

Britta Lejon har nyligen framträtt i tv-paneler och då presenterats som socialdemokrat.

– Det är komplicerat. Hon har suttit i flera tv-soffor och intervjuats som socialdemokrat om Håkan Juholt. Då är man ju inte partipolitiskt obunden, säger en annan avdelningsordförande.

Men de flesta tycker inte att Britta Lejons partikopplingar är problematiska.

– Vi är alldeles för rädda för att uppfattas som partipolitiska. Det hämmar oss i debatten. Vi måste i stället våga uttala oss i fler frågor, och ha tillräckligt med självförtroende för att veta att vi inte är partipolitiska för det. Det är vårt ansvar! anser en avdelningsföreträdare.

Han tycker inte att Britta Lejons partiengagemang talar emot henne som kandidat.

– Inte alls. Man hittar knappt en bra facklig ledare om man bara får leta bland dem som aldrig har varit engagerade i någonting, som till exempel ett parti.

Britta Lejon själv tror att hennes erfarenheter från politiken kan vara värde­fulla för ST.

– Jag har en förtrogenhet med hur man arbetar politiskt både inom Sverige och EU. Den kunskapen tror jag kan vara viktig.

Hon känner till att vissa tycker att hennes kopplingar till Socialdemokraterna är problematiska.

– Men det är en del av den jag är. Jag har ett engagemang för vår omvärld, och det har kommit till uttryck i medlemskap i bland annat Amnesty, Rädda Barnen, Socialdemokraterna, ST och en massa andra organisationer. Jag ser ingen anledning att be om ursäkt för det. STs politik slås fast av medlemmarna, och den ändras inte av att jag har varit aktiv i ett parti.

Några avdelningar anser att förbundets ledning har varit alltför kvinno­dominerad den här mandatperioden. Annette Carnhede sitter på ordförande­posten, samtidigt som Britta Lejon är första vice ordförande och Ing-Marie Nilsson andra vice.

– Hade ST styrts av tre män hade nog fler höjt på ögonbrynen. Särskilt nu när kanslichefen också är en kvinna, säger en avdelningsordförande.

De flesta ser både möjligheter och utmaningar med ett ordförandebyte. Erfarenheter och uppbyggda kontaktnät försvinner, men samtidigt skapas möjligheter att förnya förbundet.

Många anser att det kan vara svårt att efterträda Annette Carnhede, som uppfattas som en trygg och stark ledare. Britta Lejon ser ändå mest fördelar med den situationen.

– ST är ett starkt förbund som står stadigt även om ordföranden byts ut. Förbundet är välskött och har en bra organisation med en tydlig ledning. Det är en stor fördel också för den som ska ta över.

Ordförandens uppdrag

Ordföranden leder förbunds­styrelsens arbete och är den ytterst politiskt ansvariga i förbundet.

Han eller hon ska, i enlighet med kongressens, styrelsens och presidiets beslut, företräda och utöva den politiska och strategiska ledningen.

Ordföranden ska bland annat:

  • Ständigt utöva det politiska ledarskapet.
  • Leda presidie- och styrelsemöten.
  • Företräda förbundet externt och internt.
  • Representera förbund i olika organ.

129 ombud samlas i maj

  • 29–31 maj håller ST sin elfte ordinarie kongress.
  • Kongressen är STs högsta beslutande organ och hålls vart fjärde år.
  • På kongressen samlas ombud från STs avdelningar tillsammans med förbundsstyrelsens ledamöter och revisorer.
  • De 129 ombuden ska bland annat behandla policyfrågor, en handlingsplan för kommande kongressperiod, budgetfrågor, motioner samt välja en ny förbundsstyrelse och nya revisorer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Inlagt av wilhelm (ej verifierad) tors, 03/29/2012 - 22:27
Kommer definitivt överväga att byta fackförbund om en så tydligt partipolitisk person intar ordförandeposten.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA