Febril aktivitet på regeringskansliet

NYHET2005-01-03

Telefonerna går varma. Kylcontainrar och flygplan ska ordnas för att ta hem döda svenskar. Det pågår en febril aktivitet på regeringskansliet, berättar STs avdelningsordförande Åke Isaksson.

Översvämningskatastrofen i Sydostasien har engagerat alla departement inom regeringskansliet, säger Åke Isaksson.

När förvaltningschefen bad om frivillig hjälp var tillströmningen stor.

– Telefonslussen är bemannad med ett hundratal personer dygnet runt. UD-personal skickas till Thailand och Sri Lanka för att ta hand om liken. De klarar två dagar, sedan måste de få avlösning.

Allt från assistenter till rättschefer arbetar med att ringa upp anhöriga för att kontrollera listorna över saknade.

– Det är ett svårt arbete. I de flesta fall saknas personnummer.

Åke Isaksson anser att den svenska ambassadören i Bangkok, Jonas Hafström, agerat föredömligt. Så fort han fick information om flodvågen begav han sig till katastrofområdet.

– Det är upprörande att utrikesminister Laila Freivalds skyller ifrån sig och säger att ambassadören inte gjort tillräckligt. Vi kommer att diskutera det här inom avdelningsstyrelsen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA