Felaktig upphandling för 5,7 miljarder

KRIMINALVÅRDEN2012-02-23

Kriminalvården har gjort upphandlingar för 5,7 miljarder kronor utan att följa lagen om offentlig upphandling. Det saknas såväl prisjämförelser som motiveringar till varför leverantörerna valts. Riksrevisionen riktar nu obarmhärtig kritik mot upphandlingarna.

Kriminalvårdens upphandlingar har i flera år kritiserats och uppmärksammats. Sedan 2010 utreder Riksenheten mot korruption om Kriminalvårdens tidigare fastighetschef gjort sig skyldig till grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Utredningen har hela tiden försenats när nya märkliga affärer avslöjats.

Redan 2006 och 2007 riktade Riksrevisionen hård kritik mot hur Kriminalvården skötte sina upphandlingar av byggjobb.

Riksrevisionen har sedan dess gjort en årlig granskning av Kriminalvården.

Den senaste granskningen blev klar i dagarna. Den omfattar perioden 1 januari 2008 till 1 juni 2011. I den riktar Riksrevisionen obarmhärtig kritik mot Kriminalvården.

Granskningsmyndigheten konstaterar att Kriminalvården felaktigt direktupphandlat byggnationer för över fem miljarder kronor. Men inte bara det: upphandlingar av tele- och säkerhetstjänster för 664 miljoner har också gjorts på felaktigt sätt.

När det gäller upphandlingar av tele- och säkerhetstjänster konstaterar revisorerna att den leverantör som valdes inte hade lämnat det lägsta priset och att andra anbudsgivare hade större erfarenhet inom branschen.

”Kriminalvården har i samband med granskningen uppgivit att myndigheten inte känner till motiveringen till varför just denna leverantö̈r valdes”, skriver Riksrevisionen uppgivet.

Hur mycket mer Kriminalvården fått betala genom att inte följa lagen om offentlig upphandling, LOU, tar inte revisorerna ställning till.

– Men visst är det här mycket allvarligt. Vi är inte de som rättsligt prövar det här. Vår uppgift är att lyfta fram områden där det finns risk att man agerat så att det kostar skattebetalarna stora pengar, säger den ansvarige revisorn Kent Gustafsson.

Enligt LOU kan en direktupphandling utan anbudsförfarande göras om det handlar om låga värden – i dag under 285 000 kronor – eller om det finns synnerliga skäl. Men det har det inte handlat om för Kriminalvårdens del, konstaterar Riksrevisionen.

Däremot skärptes LOU från 1 juli 2010. Om Konkurrensverket ingriper kan Kriminalvården få straffavgifter för upphandlingar efter 1 juli 2010 om de inte gjorts enligt LOU. Straffavgiften kan bli tio procent av varje kontrakts värde, upp till 10 miljoner kronor.

Den mutmisstänkte fastighetschefen gick i pension vid årsskiftet 2009–2010. Först därefter upptäcktes de misstänkta mutbrotten. Men Riksrevisionen ser inte någon förändring i upphandlingarna sedan han slutat. Upphandlingarna har skett via byggherre och blivande hyresvärd. Därmed saknas både prisjämförelser och motiveringar till varför leverantörerna valts. Riksrevisionen ser stora brister i alla större upphandlingar som skett mellan 2008 och 2011:

”Kriminalvå̊rden har inte kunnat presentera underlag eller annan dokumentation som visar att Kriminalvården har säkerstä̈llt att de av hyresvärden upphandlade byggnationerna har konkurrensutsatts i enlighet med LOU”, skriver Riksrevisionen.

De byggen som berörs är ny- eller ombyggnad av häktena i Göteborg, Malmö, Gävle, Kronoberg, Jönköping, Helsingborg och Sollentuna. De handlar också om ny- eller ombyggnad av anstalterna Kumla, Skänninge, Västervik, Asptuna, Hall och Saltvik.

Den totala kostnaden för dessa byggen är på fem miljarder. Tillsammans med upphandlingen av tele- och säkerhetssystem för 664 miljoner innebär detta att Kriminalvården i princip helt saknat kontroll på upphandlingar på nära 5,7 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA