Felaktiga utbetalningar från Kronofogden

KRONOFOGDEN2019-02-13

Under förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.

Det är Kronofogdens huvuduppgift att kräva in skulder, och se till att fordringsägare får betalt. ”Vi har ett tydligt uppdrag. Vi hjälper den som inte fått betalt och vi ger stöd och råd till den som ska betala. Vi ser också till att betalningar sker på ett rättssäkert sätt”, skriver myndigheten på sin webbplats.

Men enligt en ny rapport från internrevisionen betalade Kronofogden felaktigt ut pengar till fordringsägare vid minst fyra tillfällen förra året, uppger Ekot. Vid ett tillfälle betalades sju miljoner kronor ut för andra gången till en fordringsägare, efter en omstart av it-systemet. Vid ett annat tillfälle upptäckte it-avdelningen av en ren tillfällighet att dubbla utbetalningar på cirka en miljon kronor hade gjorts, i samband med felsökning av ett helt annat problem.

”Dubbla utbetalningar eller att det går till fel personer vill vi naturligtvis inte ha, så det är klart att det är allvarligt. Det här är ju en signal att vi behöver utveckla vårt it-stöd så att handläggarna får förutsättningar att göra rätt utbetalningar”, kommenterar Kristin Alm, enhetschef, till Ekot.

Enligt internrevisionen finns inga garantier för att inte Kronofogden har gjort fler felaktiga utbetalningar som inte upptäckts. Det saknas kontrollmekanismer i it-systemet som avslöjar felen i den ekonomiska redovisningen, uppger Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA